3F'er årets bedste tjener
Danske tjeneres formkurve er stærkt stigende, viste meget jævnbyrdig DM-kamp mellem fem tjenere.
Søren Appel Hansen rydder op efter den servering, der senere indbragte ham minister-håndtryk, en dejlig check og titlen som Årets Tjener. (Foto: Harry Nielsen) Kok var ikke nok for 27-årige Søren Appel Hansen. Så han snuppede også en tjeneruddannelse, og den kombination gjorde ham i går til årets bedste tjener.
- Du kan slå de andre, sagde min læremester René Knudsen fra Ritz, og han fik jo ret, fortæller en glad Søren Appel Hansen. I dag arbejder han på restaurant Frederikshøj i Århus, og hjertet banker især for de rigtige vine til gourmetmaden.
Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) overrakte præmien på 25.000 kroner. Ministeren mente, at kokkene kan være gode, men tjenerens arbejde er prikken over i'et, og blandt DM-dommerne var der enighed om, at danske tjeneres formkurve er stærkt stigende, de bliver dygtigere og dygtigere.
Gæsterne stiller krav
- Tjenernes faglige viden er vokset enormt, og der var meget tæt løb mellem de fem, siger tjener Rikke Andersen fra Cox Orange i Aalborg, der på fjerde år deltog som 3F's dommer-repræsentant.
- Tjenerne er ambitiøse og vil gerne gøre mere ud af det, men nutidens gæster stiller også meget store krav.
Tjenerne arbejder sammen med de - for dem helt ukendte - kandidater til konkurrencen om at blive årets kok. Og omgangstonen var trods presset god, oplevede både Søren Appel Hansen og hans 21-årige medkonkurrent Anders Regout fra Bistro Boheme i København.
De fem finalister knoklede i næsten otte timer med først teori og siden servering for indbudte gæster på messen Tema 09 i Bella Center, hvor DM fandt sted - sponsoreret af 3F og Horesta
Anita Kajhøj Ibsen fra Molskroen i Ebeltoft blev to'er foran Thilde Maarbjerg fra Kong Hans Kælder, København.
Årets kok blev Kenneth Hansen fra restaurant Liga i Lübker Golf Resort i Nimtofte. Foran Tommy Friis fra Molskroen og Allan Poulsen fra Henne Kirkeby Kro.