Tjeneres nedslidning skal begrænses
3F får længe ønsket aftale med arbejdsgiverne om tjenernes arbejdsmiljø.
Grundig instruktion, øvelser, lettere fade og tallerkener og nye stole, der gør det nemmere at servere, lyder nogle af de gode intentioner i en ny aftale om serveringsarbejde. Hotel- og restaurationsarbejdsgiverne i Dansk Erhverv har givet 3F håndslag på, at nedslidningen af tjenere skal begrænses mest muligt.
Grundig instruktion, øvelser, lettere fade og tallerkener og nye stole, der gør det nemmere at servere, lyder nogle af de gode intentioner i en ny aftale om serveringsarbejde.
- Desværre ser vi netop i disse år, at mange kokke gerne vil have fade og tallerkner, der er kæmpestore, firkantede eller aflange. Men det gør livet besværligt for tjenerne, og det vigtigste for en kok må vel også være maden, siger Kenneth Novak, der er forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restauration.
For Kenneth Novak er det historisk, at det er lykkedes at få en aftale om serveringsarbejde i hus.
- Vi har længe ønsket en sådan aftale, fordi vi har mange undersøgelser af tjenernes store risiko for nedslidning. Og selv om papiret kun er en hensigtserklæring håber vi, at det også vil forpligte arbejdsgiverne.
Arbejdstilsynet har bebudet, at det næste år vil lave specielt tilsyn omkring specielt fadservering.
- Det kan forhåbentlig anspore branchen til at få gjort noget allerede nu, siger Kenneth Novak. Han påpeger dog, at det ikke gør den store forskel, om tjeneren serverer på store fade eller henter anrettede tallerkner ude i køkkenet, så det vil være forkert kun at se på den ene form for servering.
Gribe i egen barm
Kenneth Novak understreger, at selvfølgelig har arbejdsgiverne deres store ansvar.
- Men tjenerne må også gribe i egen barm. Vi er nok ikke mange, der bruger opvarmnings- og udstrækningsøvelser, hvis vi skal være ærlige. Men kroppen vil helt sikkert have gavn af det. Derfor støtter vi også fuldt et projekt, der er på vej i BAR Service om at få lavet noget materiale om sådanne øvelser.
Parterne bag aftalen er enige om, at fadservering ikke i sig selv er sundhedsskadeligt. Serveringen på fade skal bare ses i sammenhæng med mange andre faktorer, påpeger Kenneth Novak. Hvor mange gange i løbet af en arbejdsdag serverer tjeneren fra store fade, hvor langt skal han gå med fadet, hvor tungt er det og så videre?
- Det handler for både arbejdsgivere og os om at tænke lidt anderledes i hverdagen. Og vi håber stærkt, det her er starten på et bedre arbejdsmiljø for tjenerne, understreger Kenneth Novak.