Fast løn et minus for kvindelige tjenere

Tjenere går i stigende grad over på fast løn, men tænk jer grundigt om, siger 3F-forhandlingssekretær.

De kvindelige tjenere på fast løn mellem 19.000 og 25.000 kroner ”scorer kassen” i forhold til de mandlige kolleger, men derefter har mændene stort set overtaget. Når provisionslønnen er over 31.000 kroner, er det også mændene, der har suveræn føring.De kvindelige tjenere på fast løn mellem 19.000 og 25.000 kroner ”scorer kassen” i forhold til de mandlige kolleger, men derefter har mændene stort set overtaget. Når provisionslønnen er over 31.000 kroner, er det også mændene, der har suveræn føring.

Mere end halvdelen af tjenerne har i dag forladt provisionslønnen og arbejder nu på fast løn.

- En del tjenere er sikkert glade for og mere trygge ved den faste indtægt. Men man skal tænke sig grundigt om, siger forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel & Restauration Kenneth Novak.

Især kvindelige tjenere skal være ekstra opmærksomme. En ny undersøgelse fra interresearch.dk blandt godt 600 tjenere viser nemlig, at kvinderne risikerer at tabe mest på den faste løn.

- Undersøgelsen viser, at der er højere lønninger blandt de provisionslønnede. Den afslører også, at kvinder generelt følger bedst med lønningsmæssigt, når de er provisionslønnede.

- Ønsker parterne at gå over til fast løn, er det derfor vigtigt at få forhandlet en løn hjem, der mindst skal afspejle provisionslønnen, understreger Kenneth Novak.
Ifølge ham ønsker arbejdsgiverne fast løn, fordi det er lettere at administrere, og det ser nok også billigere ud i regnskabet.

- Men man kan så modsat sige, at jo mere tjeneren tjener som provisionslønnet, desto større omsætning har restauratøren selv.

Ligeløn og arbejdsmiljø

- Vi har altid gået og sagt, at vi har ligeløn i tjenerbranchen. Men nu, hvor vi har fået statistik inden for de enkelte løn-intervaller, er billedet lidt mere broget, siger Kenneth Novak.

De kvindelige tjenere på fast løn mellem 19.000 og 25.000 kroner ”scorer kassen” i forhold til de mandlige kolleger, men derefter har mændene stort set overtaget. Når provisionslønnen er over 31.000 kroner, er det også mændene, der har suveræn føring.

- Grundtanken i provisionsløn er, at jo mere du knokler, jo mere tjener du. Men tempoet falder langt fra altid, når tjenerne kommer på fast løn. Det viser de erfaringer, vi allerede har med steder, der har ændret lønform, så desværre er der ingen garanti for gevinst arbejdsmiljømæssigt, hvad man have kunnet håbe på.

Et glædeligt resultat af tjenerundersøgelsen, der er den første af slagsen, er, at tæt på halvdelen af deltagerne er uddannede tjenere.

- Vi har kun spurgt medlemmer, og det er dejligt at se, at de faglærte holder fast ved fagforeningen, siger Kenneth Novak.

Drikkepenge

Kun godt halvdelen af tjenerne i undersøgelsen har fuld rådighed over deres drikkepenge, som de skal ifølge reglerne. De lidt ældre har bedre hold på deres rettigheder end de unge, hvor under en tredjedel råder over deres drikkepenge.

- Vi kan ikke se, om det er restauratøren, der inddrager drikkepengene, eller de bliver fordelt mellem faggrupperne. Men området er noget, vi skal være meget opmærksomme på, siger Kenneth Novak.