Tjenerfaget mangler elever
Kokkene er løbet med al opmærksomheden, og det er gået ud over tjenerne.
- Det er et stort problem at rekruttere unge til tjenerfaget. Kokkene har været vældigt eksponeret, mens de tjenere, der er fremme i medierne med for eksempel vinsmagning, er lidt ældre og fører et noget mere urbant sprog, så de er ikke så nemme at identificere sig med for de unge, siger Christian Beck, studievejleder på Hotel og Restaurantskolen i København. Restauranterne ringer forgæves til landets tekniske skoler, når de gerne vil have en tjenerelev.
Der er for få til at dække efterspørgslen, selv om der faktisk har været en tilgang til faget på 10 procent det seneste år.
- Til dels mangler der elever, fordi der har været en stigning i antallet af arbejdsgivere, der gerne vil oplære elever. Muligvis fordi det har været svært at skaffe arbejdskraft de seneste år, siger Kenneth Novak, forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restauration.
Kokkene løber med opmærksomheden
Men selv om 3F har bakket op om tjenerkonkurrencer og andre tiltag de seneste år for at gøre opmærksom på en uddannet tjeners kompetence, er det store problem stadig, at kokkene er løbet med al opmærksomheden.
- Det er et stort problem at rekruttere unge til tjenerfaget. Kokkene har været vældigt eksponeret, mens de tjenere, der er fremme i medierne med for eksempel vinsmagning er lidt ældre og fører et noget mere urbant sprog, så de er ikke så nemme at identificere sig med for de unge, siger Christian Beck, studievejleder på Hotel og Restaurantskolen i København.
Samtidig peger teamleder Mogens Buus Andersen fra Food College Aalborg på, at fjernelsen af tilskuddet til voksenlærlinge sidste år også betød, at de ældre ufaglærte, der er i faget i forvejen, ikke søgte ind på uddannelsen.
I øjeblikket holder alle dog vejret og afventer, hvad finanskrisen kommer til at betyde for restaurationsbranchen.