Hold ferie uden lommesmerter

Er pengekassen hverken til rundrejse i Peru, safari i Tanzania eller luksusophold i New York? Fortvivl ej – her er syv gode råd til en fed, billig ferie.

Hvis du drømmer om at skifte den hjemlige udsigt ud med en mere eksotisk en af slagsen, så kan det være en god ide at begynde at spare op til ferien allerede nu. (Foto: Colourbox)Hvis du drømmer om at skifte den hjemlige udsigt ud med en mere eksotisk en af slagsen, så kan det være en god ide at begynde at spare op til ferien allerede nu. (Foto: Colourbox)

Det er let at drømme sig væk til hvide sandstrande på Bahamas, en fortovscafe i Buenos Aires eller en trekkingtur til Ayers Rock i Australien.

Men hvis der ikke er luft til drømmerejsen i økonomien, så kan du ende med en flad fornemmelse, hvis du vælger helt at blive hjemme i regnen, mens naboen pakker klipklappere og snorkel.

Ferien behøver dog ikke at koste en formue.

Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea, har syv gode råd til dig, der gerne vil ud på den anden side af sommeren med det økonomiske skind på næsen.

7 gode råd til en billig ferie

1. Hvad må ferien koste?

- Ferien bliver hurtigt dyrere end planlagt. Så start med at finde ud af, hvor meget den må koste. Derefter kan man finde ud af, hvad der kan lade sig gøre. Sæt evt. pengene ind på en konto. Måske får du feriepenge eller penge tilbage i skat. Så kan de måske gå til ferien.

2. Planlæg ferier for hele ferieåret

- Når familien sidder omkring bordet og snakker sommerferie, så kan man stille spørgsmålet 'hvor mange ferier vil vi på i år'. Hvis man bare vil til USA i sommerferien, så kan man vælge at sige, at så lægger vi alle æggene i den kurv og holder resten af ferierne hjemme.

3. Overvej at bytte bolig

- Hvis man gerne vil ud af Danmark til et solsikkert sted, så kan home exchange (boligbytte, red.) være et godt tip til at få pengepungen til at passe. Men det skal gøres i god tid. Hvis man selv har et parcelhus et dejligt sted, så kan man måske bytte med en anden familie et sted, man gerne vil hen, og så kan man bytte med dem. Så sparer man hotelopholdet.

Se mere på www.homeexchange.com

4. Lav de fleste måltider selv

- Restaurantregninger gør ferien dyr, men hvis man bytter bolig eller lejer en ferielejlighed, så kan man lave sine måltider selv. Det giver også en anden oplevelse at gå i lokale supermarkeder og på markeder, hvor man kan dufte varerne og se udvalget.

5. Benyt dig af slagtilbud

- Der er rigtig mange, der ikke er superplanlæggere. Og så kan det være et godt tip at benytte sig af slagtilbud i sidste øjeblik, hvis det ikke betyder noget, om man kommer til Tyrkiet eller Tenerife. Hvis det bliver totalt godt vejr i Danmark, så vil der ofte være rejser, der nærmest ingenting koster.

6. Forbered dig hjemmefra

- Hvis du skal udenlands, så læs godt på stoffet hjemmefra. Gå på nettet eller på biblioteket og lån bøger om det sted, du skal hen. Der er faktisk undersøgelser, der viser, at man ofte dummer sig økonomisk, hvis man ikke er forberedt. Så kommer man måske til at tage en dyr taxatur fra lufthavnen eller spise sig mæt henne på hjørnet, selvom det er det dyreste sted i byen.

7. Pas et sommerhus

- Hvis du gerne vil holde ferie i Danmark, så er der måske familie eller venner, der har et sommerhus. Mange af dem står i perioder tomme i højsæsonen, og så kan det være at ejeren har lyst til at låne det ud, hvis man lige ordner hækken eller maler skuret.