Genbrug din mad og spar penge

Du og din familie kan spare op til 10.000 kroner om året, hvis du kun køber den mad, du har brug for - og bruger det du har købt.

Køb kun de fødevarer du har brug for, og frys madrester ned. Så undgår du madspil, og du sparer samtidig masser af penge. (Foto: Colourbox)Køb kun de fødevarer du har brug for, og frys madrester ned. Så undgår du madspil, og du sparer samtidig masser af penge. (Foto: Colourbox)

Vi danskere smider store mængder af mad ud. Faktisk havner 20 procent af al den mad, vi køber, i skraldespanden. Derfor kan vi spare mange penge, helt op til 10.000 kroner årligt, hvis vi følger nogle enkelte råd.

Tag altid en indkøbsliste med, og lad være med at købe mere end det, der står på listen, siger Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

- Undgå desuden at købe tre citroner på tilbud, hvis du kun har brug for en. Overvej hele tiden, om du nu også får brugt den mad, du lægger i indkøbskurven. Hvis du får lagt for meget i kurven, er det eneste, du snyder, din egen pengepung, siger Selina Juul.

Brug fryseren

Du kan planlægge dig ud af meget. Kan du se, at du og din familie aldrig får spist det store rugbrød, du lige har købt, så frys halvdelen. Der er ingen grund til at smide det i skraldespanden. Brug i det hele taget fryseren flittigt. Hvad enten du er kommet til at købe for stort ind eller har middagsrester, du ikke får brugt.

Og har du ikke lige fået frosset resterne af gryderetten ned, kan du sagtens lade den stå i køleskabet i tre til fire dage, før du varmer den op igen. Du skal bare sørge for at varme op over de 75 grader.

Og du kan sagtens varme en ret op, selvom der er spinat eller persille i. Jordbakterier bliver nemlig dræbt under tilberedningen. Men lad være med at genopvarme retter, hvor persillen er tilføjet som drys uden at være tilberedt.

Pas på bakterierne

- Og når du spiser aftensmad eller har gæster, så lad være med at sætte al maden på bordet. Fortæl gæsterne, hvad du vil servere, hvis du for eksempel har inviteret til frokost. Så ved de, hvad de har at glæde sig til. Og du undgår samtidig at smide mad væk, fordi det er blevet for varmt og for kedeligt, siger Selina Juul.

For jo varmere maden bliver, des bedre stortrives bakterierne. Derfor er det også vigtigt at køle den varme mad hurtigt ned. Det duer ikke, at den står på køkkenbordet i flere timer. Hæld den varme mad over i en beholder, som du stiller ned i koldt vand i køkkenvasken.

Del ud af frugten

Har du svært ved at få genbrugt maden og synes, at for meget ender i skraldespanden, så spørg de ældre i familien. Mormorgenerationen er vokset op i en tid, hvor der skulle spares, og hvor der ikke var rigeligt af alt.

- Heldigvis er der flere og flere, der vågner op og bliver bedre til at genbruge. For det er da pinligt, at de danske husholdninger smider mad ud for 16 milliarder kroner, siger Selina Juul.

Hun og resten af holdet bag forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad opfordrer alle haveejere til at forære eller sælge de kirsebær, stikkelsbær, æbler og pærer de ikke selv spiser. Hvert år ved høsttiden går der nemlig tonsvis af frugt til spilde, fordi ejerne ikke plukker eller opsamler dem.

Du kan få flere gode råd, om hvordan du undgår madspild samt masser af gode opskrifter på restemad her.