Find din mad i naturens skatkammer
Det bugner lige nu med æbler, bær og svampe i skov og krat, og de er lige til at plukke. Så tag familien med og drag ud i naturen.
Der er lige nu masser af bær i skoven. Så tag ungerne med ud og saml mad i skoven. (Foto: Colourbox) Det er ganske gratis. Så hvorfor ikke plukke æbler, hyben, svampe og nødder i den nærmeste skov. På den måde kan du have nødder til julen, svampe til den sammenkogte ret og bær til hjemmelavet marmelade.
- Der er masser af vilde æbler, og der er masser af mirabeller, som man gerne må høste. Hindbærrene er ved at slutte, til gengæld er brombærrene godt på vej. De findes overalt i skov og krat, hvor der er lysninger, og i kanten af skoven, siger naturvejleder Jes Aagaard, Naturstyrelsen.
Masser af bær og nødder
Drømmer du om cognacsyltede brombær til dine desserter, så er det med at tage handsker og kraftige bukser på, når du skal ud og plukke. Ellers bliver du let revet til blods af tornene på brombærbuskene.
Lige nu er hasselnødderne også grønne, men de bliver først rigtig modne i løbet af de næste par uger. Hasselnødder er i sin tid typisk brugt som kantning i hegn og på diger. Så kig de steder.
Når du har samlet nødderne, så hæng dem op i et net, så de kan tørre. De skal hænge lidt koldt, som for eksempel i en garage. Husk at sørge for, at musene ikke kan komme til dem.
Er du til hybenmarmelade, så står hybenbuskene og lyser med deres orange bær.
Gå på svampejagt
Og så er der alle svampene. Der er stadig kantareller, og de er nemme at finde. De vokser typisk ved de små veje og stier og er meget lette at genkende med det gule, tragtformede hoved og de løbende lameller ned ad stokken.
- Alligevel er der nogen, der forveksler kantarellen med netbladhatten. Den er giftig, så lad være med det. Du skal altid være 100 procent sikker på, at det, du finder i naturen, også er spiseligt. Spis aldrig noget, du ikke ved, hvad er, siger naturvejleder Jes Aagaard.