Efterløn skal fortsat være rettighed
Fogh varsler ændringer af efterløn og pension. 3F’s formand: Statsministeren har sat kikkerten for det blinde øje.
- Jeg vil være meget bekymret, hvis retten til efterløn skal ændres til, at man skal visiteres efter love og regler om, at man nu også er nedslidt nok til gå på efterløn, siger 3F-formand Poul Erik Skov Christensen. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) varslede i sin nytårstale 1. januar, at reglerne om efterløn og pension skal laves om.
- Vi bliver nødt til gradvist at udsætte det tidspunkt, hvor vi normalt trækker os tilbage fra arbejdslivet. Det betyder, at vi må se på reglerne om efterløn og pension, sagde han i talen.
Fogh tilføjede, at der fortsat skal være mulighed for, at de som er nedslidte, kan trække sig tilbage før tid.
Formand for 3F Poul Erik Skov Christensen er alvorligt bekymret. 3F mener, det er afgørende, at efterlønnen bevares som en rettighed.
- Hvis efterlønnen skal ændres, så den ikke længere er en rettighed for den enkelte, så mister mange af vores nedslidte medlemmer den tryghed, det er at vide, at de har friheden til at vælge efterlønnen, når nedslidningen efter et hårdt arbejdsliv sætter ind, siger forbundsformanden.
- Jeg vil være meget bekymret, hvis retten til efterløn skal ændres til, at man skal visiteres efter love og regler om, at man nu også er nedslidt nok til gå på efterløn. Jeg ved, hvor mange penge vi hvert år må bruge på advokater for at sikre vores medlemmer deres ret i arbejdsskadesager og på at overbevise systemet om, at de forskellige lidelser er arbejdsbetingede. Disse sager trækker ofte langvarigt ud og er til stor psykisk belastning for folk, siger Poul Erik Skov Christensen.
- Vi kan ikke byde folk, at de skal stå med hatten i hånden, når kroppen efter et langt arbejdsliv ikke rigtig kan mere, fastslår han.
Gunstig situation skal bruge til bred indsats
Statsministeren nævnte også i sin nytårstale, at det er nu, mens vi er i en gunstig økonomisk situation, at vi skal gennemføre de nødvendige ændringer, gradvist over en årrække.
- Statsministeren sidder på månen og har kikkerten for det blinde øje. En ændring af efterløns- og pensionsreglerne betyder jo ikke, at vi får et bedre arbejdsmiljø, så vores medlemmer undgår nedslidning. Det betyder heller ikke, at vores seniorer på arbejdsmarkedet får de kompetencer, der skal til, for at virksomhederne vil ansætte dem. Det betyder heller ikke, at de hundrede tusinder læse-stavesvage får forbedret deres færdigheder, så de kan tage en efteruddannelse som voksne.
- Hvorfor bruger vi ikke den gunstige situation, som statsministeren taler om, til at tilrettelægge en bred indsats – investeringer i uddannelse, forbedring af arbejdsmiljøet, effektiv integration, jobrotation, aktiv seniorpolitik. Det vil betyde, at folk kan blive længere på arbejdsmarkedet. Det er svaret på problemerne med tilbagetrækning, pointerer Poul Erik Skov Christensen.
Mens Foghs efterlønsudmelding blev skeptisk modtaget af blandt andet Dansk Folkeparti, er de konservative meget tilfredse. Regeringen vil i slutningen af februar fremlægge sit udspil til velfærdsreformer.