VK: Modregning i efterlønnen
Regeringen spiller først ud med et oplæg til forhandlingerne om en velfærdsreform i slutningen af februar. Men allerede nu arbejder flere ministerier på højtryk med planer
De konservative vil helst helt af med efterlønnen, mens Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti vil bevare den som en rettighedsbaseret ordning. Regeringen spiller først ud med et oplæg til forhandlingerne om en velfærdsreform i slutningen af februar. Men allerede nu arbejder flere ministerier på højtryk med overvejelser om, hvordan man kan indrette efterlønnen, så flere bliver i længere tid på arbejdsmarkedet.
Ifølge dagbladet Politiken arbejdes der med en ordning, hvor udbetalinger fra private pensionsordninger og arbejdsmarkedspensioner i højere grad modregnes i efterlønnen. Ulempen er, at det vil nedbringe tilskyndelsen til at spare op til alderdommen.
En sådan ordning hænger på den anden side godt sammen med, at de, der er nedslidt før pensionsalderen, sjældent har en privat pensionsordning.
Netop denne gruppe vil regeringen hjælpe med en helt ny ordning for nedslidte, der ikke kan få førtidspension. Og socialminister Eva Kjer Hansen (V) er sat til at fremlægge et forslag til, hvordan sådan en ordning kunne se ud.
Dyrere at sende folk på efterløn
De konservative vil helst helt af med efterlønnen, mens Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti vil bevare den som en rettighedsbaseret ordning.
- Vi er parate til at kigge på, hvad der kommer af forslag, men vi må bede om, at regeringen snart bliver konkret, siger Henrik Sass Larsen, der er finansordfører for Socialdemokratiet
Statsministeren nævnte i sin nytårstale også muligheden for at pille ved pensionsalderen. Problemet er imidlertid, at det er dyrere at sende folk på efterløn end pensionere dem. Derfor er det billigst at bevare en pensionsalder på 65 år, så længe der er en reel mulighed for de fleste for at gå på efterløn.