Vi holder fast i vores sodavand
Klumme:
USA er til skræk og advarsel, når det gælder udviklingen i fedme. Vil vi virkelig ligne dem - også når det drejer sig om vores imødekommenhed over for politiske tiltag, der skal hjælpe os med at blive sundere? spørger Vibeke Lund.
I mange danske hjem er der altid en kold sodavand inden for rækkevidde. (Foto: Colourbox) 60% af newyorkerne er overvægtige eller decideret fede. Det skulle man tro var så skræmmende et faktum, at det kunne skabe enighed i alle rækker om at sætte alle sejl ind for at stoppe udviklingen. Men nej. Amerikanerne insisterer på retten til at æde og drikke sig ihjel i.
Mens New Yorks borgmester Michael Bloomberg modigt har taget skeen i den anden hånd og indfører forbud mod at sælge gigantiske sukkerholdige drikke i byen, går byens indbyggere på barrikaderne og ud i gaderne i protestoptog.
De danske sparegrise bliver tykkere og tykkere
Store besparelser lokker mangen en dansker af sted i sydgående retning efter billige sodavand. Det ligner barnlig trods over de danske politiske forsøg på at vende en skidt udvikling i forbruget af usunde fødevarer.
Som newyorkerne, der kæmper for retten til at købe cola i gulvspandsstørrelse, fylder danskerne i protest deres biler og hjem op med rammer af dåsesodavand fra Tyskland.
På den måde er det ikke bare muligt at opretholde sodavandslivsstilen, men det vil for de fleste også medføre et større forbrug.
Sodavand er ikke hverdagskost
Så giver det måske sig selv, tænker du. Når det går op for danskerne, at billige sodavand sætter turbo på fedmeudviklingen, får grænseindkøbene vel en ende.
Spørgsmålet er, hvor stor den når at blive inden da. Statistikkerne viser ikke tegn på dalende grænsehandel. Dog fortæller de, at danskerne bruger flere penge på at købe sunde fødevarer som frugt og grønt og færre penge på indkøb at slik og sodavand – i Danmark.
Sodavand var ikke hverdagskost, da jeg var barn i 60'erne. Dengang var det økonomien, der afskar mange fra at nyde sodavand til hverdag. I dag er det fornuften, der skal sikre, at vi ikke bare følger sodavandsstrømmen som de døde fisk.
Brevkassen: Spiser jeg for meget?
Hej Vibeke
Min kæreste og jeg var på sommerferie en uge i Barcelona med et andet par. Her var det altid mig, der blev først sulten, og jeg skulle dagligt stå model til en masse bemærkninger om, at jeg jo ikke tænkte på andet end mad hele tiden. Til sidst holdt jeg helt op med at foreslå at spise frokost eller gå på café om eftermiddagen, fordi de andre var stadig mætte fra morgenmaden eller ville spise sen aftensmad, fordi de ikke have den store appetit på grund af varmen. Jeg blev helt spiseforstyrret den uge og tænker nu, om det er mig, der generelt har alt for meget fokus på mad hele tiden?
På forhånd tak for dit svar.
MVH den madglade
Kære madglade
Det lyder for mig som om, du har en god og sund appetit og en rigtig god rytme i dit spisemønster. Din krop har vænnet sig til at få mad med meget jævne mellemrum, hvilket medfører en højere forbrænding og dermed en naturligt sultfølelse cirka hver tredje time. Det er et sund tegn, som du endelig ikke må sætte overstyr, bare fordi de andre ikke har set fidusen endnu.
Du får gode næringsstoffer og har en jævn tilførsel af energi, som forhåbentlig også gør dig mindre modtagelig overfor søde fristelser.
Omvendt kan man faktisk øge sin risiko for at udvikle overvægt og fedme, hvis man springer måltider over.