Stil krav til de unges drikkevaner

Klumme: Danske unge drikker mere end unge andre steder i verden - inklusiv Grønland. Og det gælder også deres forældre. Vibeke Lund filosoferer lidt over den danske omgang med de våde varer.

Mange danskeres alkoholproblemer starter netop i ungdomsårene, hvor det at drikke alkohol bliver ensbetydende med at drikke sig i hegnet, når lejlighed byder sig. (Foto: Colourbox)Mange danskeres alkoholproblemer starter netop i ungdomsårene, hvor det at drikke alkohol bliver ensbetydende med at drikke sig i hegnet, når lejlighed byder sig. (Foto: Colourbox)

Min datter blev student denne sommer. To dage efter hun fik huen på, tilbyder jeg at køre hende ud til den tredje fest i rækken. I bilen prøver jeg et par gange at få noget, der ligner en samtale i gang, men må opgive.

Sagen er den, at mit store barn er helt bombet og slet ikke kan overskue tanken om at skulle drikke og feste til den lyse morgen endnu en gang. Og hun er kun halvvejs i rækken af studenterfester. Og turen med studentervogn fra hjem til hjem, fra drink til drink, fra øl-stafet til øl-stafet venter stadig forude.

En naiv indstilling

Intet her er vel usædvanligt? Mange danske traditioner er "inficerede" med alkohol i stride strømme, og et langt stykke ad vejen er det måske meget godt at give pokker i den sunde fornuft en gang i mellem.

Vi trøster os med, at det med alkoholen ikke kan gå så fatalt galt som for eksempel det at tage stoffer. Men det er måske en lidt naiv og kortsigtet betragtning.

Mange danskeres alkoholproblemer starter netop i ungdomsårene, hvor det at drikke alkohol bliver ensbetydende med at drikke sig i hegnet, når lejlighed byder sig.

Læs mere om effekten af alkohol her.

Vi voksne skal stille krav

Alkohol er et nydelsesmiddel, der ikke tåler overdrivelse. Hvis både sundheden og sandheden skal frem, er det vel os voksne, der skal vise de unge vejen - også når det gælder fornuftig omgang med øl, vin og spiritus.

Derfor vil jeg tillade mig at spørge mine trofaste læsere her på bladet, om vi i virkeligheden gør det sværere for de unge at få et fornuftig forhold til alkohol, når vi giver dem fuldstændig frie tøjler til at vælte sig i lige så mange våde varer, som de kan skaffe sig.

Kan der være tvivl om, at du og jeg som udgangspunkt skal gå foran som gode eksempler, drikke med måde og på den måde få maksimal slagkraft i kravene til de unge? Også selvom de ikke gør, som vi siger.

Brevkassen: Juice eller smoothies?

Hej Vibeke
Jeg har fået en smart saftpresser, som kan lave den skønneste juice af alle mulige frugter og grøntsager. Selv rødbeder og selleri ryger i pressen og smager fantastisk sammen med æbler og appelsiner. Der ryger snildt en halv friskpresset juice indenbords hver dag. Er det sundt?
Hilsen Bo Hermansen

Kære Bo
Tænk lidt, men godt hele vejen rundt i dine mad- og drikkevaner. Intet tåler overdrivelse, og ½ liter juice er faktisk en overdrivelse. Jo større mængde grøntsager på bekostning af frugtindholdet des bedre, når vi kigger på kalorietætheden. Frugtjuice indeholder nemlig lige så mange kalorier som sodavand. Vitaminerne er dog det hele værd, men sund omgang med juice ligger på ét glas om dagen. Resten af dine daglige frugter og grøntsager bør du spise som gud har skabt dem - inklusiv alle de skønne, sunde kostfibre. I smoothies får du kostfibrene med, så hvis du bruger mælkeprodukter til at spæde den op med i stedet for juice, kan du trække lidt større mængder smoothies end friskpresset frugt.
Hilsen Vibeke