Polak dræbt på kritisabel byggeplads

Blot et par timer før en polsk bygningsarbejder blev dræbt i en kloakudgravning havde BAT-kartellet henstillet til byggeledelsen at lukke pladsen.

Blot et par timer før dødsulykken i Århus havde en byggepladspatrulje pladsen og anbefalet byggepladsledelsen at standse arbejdet, indtil sikkerhedsforholdene var bragt i orden. (Arkivfoto)Blot et par timer før dødsulykken i Århus havde en byggepladspatrulje pladsen og anbefalet byggepladsledelsen at standse arbejdet, indtil sikkerhedsforholdene var bragt i orden. (Arkivfoto)

Utilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger ved arbejde i en udgravning til kloakrør har kostet en 34-årig polsk statsborger livet. Ulykken skete torsdag i en godt to meter dyb udgravning på en større byggeplads i Hørning lige uden for Århus, hvor man for ganske nylig er begyndt opførelsen af 250 rækkehuse. Blot et par timer tidligere havde en byggepladspatrulje fra det regionale BAT-samarbejde i Århusområdet besøgt byggepladsen og anbefalet byggepladsledelsen at standse arbejdet, indtil sikkerhedsforholdene var bragt i orden. - Helhedsindtrykket på byggepladsen var slemt. Det var nærmest en stor mudderpøl, og derfor foreslog vi, at dele af byggepladsen blev lukket, indtil man havde fået forholdene i orden, siger faglig sekretær og opmåler i 3F Århus Transport, Logistik og Byg, Jacob Larsen. Ulykken skete ved, at udgravningens ene side skred sammen og dækkede det meste af arbejderens krop. Han havde hovedet fri af jordmasserne, men er formentligt død af indre kvæstelser. Arbejdstilsynet var fredag formiddag tilbageholdende med oplysninger om de nærmere omstændigheder omkring ulykken, idet den polske arbejders danske arbejdsgiver endnu ikke var konfronteret med tilsynets vurderinger af den utilstrækkelige sikkerhed. - Men i vores optik er der ingen tvivl om, at forholdene i udgravningen helt klart ikke var i orden, og at der er ting som skal ændres øjeblikkeligt, siger tilsynschef ved Arbejdstilsynet i Midt- og Nordjylland, Tove Ferm. Der findes meget præcise regler for, hvorledes arbejde i udgravninger skal sikres med blandt andet spunsvægge eller at udgravningens sider har et vist fald.

Flere påbud fra Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet var mindre end to uger før dødsulykken på uanmeldt besøg på byggepladsen. Det gav anledning til en række påbud, såvel til bygherre som til entreprenører, herunder hovedentreprenøren BorupGruppen. - Det handlede blandt andet om manglende plan for sikkerhed og sundhed og om påbud i forbindelse med fare for nedstyrtning og etablering af ordentlige adgangsveje, oplyser Tove Ferm. Hun oplyser, at de fleste forhold efterfølgende var bragt i orden. Jakob Larsen fortæller, at der i forbindelse med BAT's besøg på pladsen fandtes kun én plan for sikkerhed og sundhed på pladsen. - Så gad vide, om folkene i de enkelte firmaer er blevet orienteret. Og gad vide, hvorledes den polske kollega er blevet orienteret om reglerne for sikker udførelse af arbejde i en udgravning. De nærmere omstændigheder ved ulykken kender jeg ikke, men den slags ulykker skal man gardere sig imod. Nyhedsbrevet3F har fredag forsøgt at få en kommentar fra hovedentreprenør BorupGruppen, hvis firmatelefon melder om juleferie. Firmaets direktør svarer ikke på opkald på mobiltelefon.