Stort boligbyggeri lammet af faglig blokade
Bygherren bag et stort århusiansk boligbyggeri har tabt tålmodigheden og truer med politianmeldelse, hvis murere og murerarbejdsmænd fortsætter blokade efter konkurs.
Murerarbejdet på byggepladsen i Hørning har ligget stille i seks uger. Det gælder både den udendørs skalmuring, som ses på billedet, og flisemuringen indendørs. (Arkivfoto.) Et af de største igangværende boligbyggerier i Århus er på sjette uge delvist lammet. Det skyldes en faglig blokade, efter at firmaet, der udførte murerentrepriserne, er gået konkurs. Murersvende og murerarbejdsmænd har tilsammen mere end en halv million kroner til gode.
Der blev forleden gjort et forsøg på at bryde blokaden. Firmaet, der var hyret til en del af murerarbejdet, trak sig dog hurtigt, da det blev stillet overfor et krav om at betale den skyldige løn og om ansættelse af de konkursramte murere.
Der er tale om et stort boligbyggeri i Århus-forstaden Hørning, hvor hele 250 rækkehuse er under opførelse.
Murerentrepriserne - delt i en entreprise for skalmuring og en for flisemuring - blev udført af firmaet ETB Totalentreprise, som er begæret konkurs af blandt andre Skat.
Murerarbejdet har ligget stille siden 16. maj og har været blokeret.
- Vores hensigt er at sikre folkene deres tilgodehavende. Vores krav ligger på det arbejde, hvor der er penge til gode. Med blokaden følger vi en mere end 100 år gammel kutyme i byggeriet, siger faglig sekretær Jakob Larsen fra 3F-afdelingen Århus Transport Logistik og Byg (TLB), hvor murere og murerarbejdsmænd er organiseret.
Sammenhæng mellem entreprenørerne
Forleden mødte en række tyske murere ansat i det danske firma CVV Nordic Aps for at udføre flisemurerarbejdet, som er en selvstændig entreprise. Firmaet blev dog af de konkursramte murersvende hurtigt gjort opmærksom på, at arbejdet er omfattet af blokade. På et mæglingsmøde med deltagelse af 3F-TLB og Dansk Byggeri afviste firmaet fagforeningens og svendenes krav om ansættelse til færdiggørelse af akkorden og udbetaling af den skyldige løn, der på flisearbejdet er godt 81.000 kroner. Firmaet tilkendegav samtidig, at det ikke vil udføre arbejdet, før blokaden er hævet.
- Vi har imidlertid ikke opgivet at sikre folkene deres tilgodehavende, siger Jakob Larsen.
Når han mener, svendene og fagforeningen har en god sag skyldes det, at det konkursramte firma ETB Totalentreprise har samme ejer som byggeriets hovedentreprenør NG Hørning Byg Aps, og at begge synes at være en del af BorupGruppen. Bag alle virksomheder står forretningsmanden Erik Eriksen fra Løgstrup i Nordjylland.
Bygherrens tålmodighed er slut
Det er selskabet Hørningparken Aps, der er bygherre på det store boligbyggeri. Bag selskabet står projektudvikler og ejendomsinvestor Niels Albertsen. Han driver også udviklingsselskabet NA Holding, der er involveret i andre store byggeriprojekter i Århus.
Han lægger over for Nyhedsbrevet 3F ikke skjul på, at hans tålmodighed er slut.
- Nu har arbejdet ligget stille længe nok, og jeg vil ikke længere finde mig i at blive taget som gidsel, og i at folkene blokerer arbejdet og går ind på min arbejdsplads. Fortsætter de, melder jeg dem til politiet, siger han.
- Jeg kan godt forstå, at folkene er frustrerede over ikke at have fået deres penge for det arbejde, de har udført, men det er ikke mig, der har snydt dem. Jeg har betalt for arbejdet. At entreprenøren så ikke har betalt folkene er sørgeligt og moralsk forkert, men det er altså ikke mit problem. De må forfølge den arbejdsgiver, der har snydt dem. De må følge de normale kanaler, gå rettens vej, få penge fra konkursboet, og hvad man ellers gør i den slags situationer, siger Niels Albertsen.
Han mener ikke, at det forandrer sagen det mindste, at det er samme ejerkreds, der står bag hovedentreprenøren og det nu konkursramte arbejde.
Bygherre og entreprenør har løsningen
Faglig sekretær Jakob Larsen erkender, at svendene ikke har noget juridisk krav overfor hverken bygherre eller hovedentreprenør.
- Men det er for os at se dem, der sidder med løsningen. Vi finder det naturligvis, hvis bygherren lægger pres på hovedentreprenøren, så han udreder folkenes tilgodehavende, netop fordi der er dette personsammenfald mellem firmaerne. Moralsk set synes jeg, vi har en god sag, men moral og forretninger hænger måske ikke sammen, siger han.
Om udsigten til at folkenes blokade mødes med politianmeldelse siger han: - Vi har jo lige læst, at politiet ikke har ressourcer til at jage illegal arbejdskraft på landets byggepladser, så der er nok heller ikke tid til de store befrielsesaktioner.
Den skyldige løn for flisearbejdet er som nævnt 81.000 kroner, mens løntilgodehavendet for skalmuringen er 435.000 kroner.
Der har tidligere været tragisk fokus på byggepladsen, idet en ung polsk arbejder blev dræbt i en udgravning på pladsen lige før jul 2007.