Tjen penge ved siden af pensionen

Det kan være svært at vinke farvel til arbejdsmarkedet og gå på pension. Men faktisk kan du arbejde, samtidig med at du får din fulde pension.

Selvom man er gået på pension, så kan man godt arbejde lidt ved siden af for at supplere økonomien. Man må dog højst tjene 30.000 kroner på et kalenderår. (Foto: Colourbox)Selvom man er gået på pension, så kan man godt arbejde lidt ved siden af for at supplere økonomien. Man må dog højst tjene 30.000 kroner på et kalenderår. (Foto: Colourbox)

Det kan være svært at gå på pension. Både fordi arbejdstiden skal skiftes ud med andet indhold, og så fordi der ikke er så mange penge at rutte med i en folkepension.

Men faktisk kan du tjene penge, uden at det går ud over din folkepension. Du må tjene op til 30.000 om året på at arbejde, uden der bliver skåret i din pension, ældrecheck eller varme- og helbredstillæg.

- Tjener man over de 30.000 kroner, kan pensionen blive reduceret, hvis man selv eller ens ægtefælle eller samlever har supplerende indkomst, forklarer Bent Nielsen, der er kontorchef i Pensionsstyrelsen.

Et eksempel på at tjene 30.000 kroner pr. kalenderår svarer til, at man kan tjene omkring 120 kroner i timen i 250 timer om året. Det er lig med knap en dags arbejde hver uge i 40 uger om året.

Udsigt til at pensionister må tjene mere

Det er et led i regeringens jobplan, som trådte i kraft 1. juli 2008, at det skal være endnu lettere at arbejde ved siden af pensionen.

Oveni ligger det i regeringens tilbagetrækningsreform, at man vil fordoble beløbet på 30.000 kroner, som pensionister må tjene, så man kan tjene op til 60.000 kroner årligt uden at blive skåret i sin pension.
- Hensigten med reglerne er at understøtte, at folk bliver så længe på arbejdsmarkedet som muligt, men desuden er det vigtigt at give pensionisterne mulighed for og en økonomisk interesse i at have et supplerende arbejde ved siden af deres pension, forklarer Bent Nielsen.

Husk at tjekke med din boligydelse

Modtager man boligydelse, har man pligt til at henvende sig til kommunen og få genberegnet boligydelsen - også selvom arbejdet giver under 30.000 kroner i indtægt årligt.

Pensionister skal være opmærksomme på reglerne for boligydelse. Om man får boligydelse, og hvor stor den er, afhænger blandt andet af ens indkomst: Jo højere indkomst desto lavere boligydelse.

Til lejere gives ydelsen som en månedlig ydelse uden tilbagebetalingspligt, mens ejere kan få et lån.

I forhold til netop boligydelsen er det ligegyldigt, hvor indkomsten stammer fra: Al indkomst tæller med, når det skal beregnes hvor høj en ydelse, man er berettiget til.

Derfor vil en ekstra arbejdsindkomst betyde, at boligydelsen kan blive lidt mindre, end den ellers ville have været.