Kommuner må ikke tvinge syge på lykkepiller

Inger Støjberg (V) og Bertel Haarder (V) garanterer, at kommunerne ikke må tvinge folk på sygedagpenge til at tage lykkepiller. Udbetalingerne kan dog stadig stoppes.

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) slår fast, at behandlingstvang er ulovlig. (Arkivfoto)Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) slår fast, at behandlingstvang er ulovlig. (Arkivfoto)

Danskere på sygedagpenge kan ikke tvinges til at tage lykkepiller. Det har Inger Støjberg og Bertel Haarder garanteret på på et samråd på Christiansborg i dag.

- Jeg vil godt slå det fast med syvtommersøm: En kommune ikke kan stille krav om, at en sygedagpengemodtager skal indgå i en medicinsk behandling, sagde Bertel Haarder.

Lægekonsulenter må ikke behandle

Det er medlem af Folketinget Lennart Damsbo-Andersen (S), arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen (SF) og socialordfører Özlem Cekic (SF), der har kaldt de to ministre i samråd. Det sker efter DR's afsløring af, at visse kommuner tvinger folk på sygedagpenge til at tage lykkepiller.

Lennart Danmsbo-Andersen var særligt optaget af at få fastslået, at kommunale lægekonsulenter ikke har beføjelse til at tvinge syge borgere i behandling. Og det gjorde Bertel Haarder klart, at de ikke har.

- Jeg er meget tilfreds med udfaldet. Det er vigtigt, at vi har fået det her præciseret, siger han.

Stadig økonomisk tvang

Ankestyrelsen har flere gange slået det fast: Kommunerne kan ikke forlange, at borgerne tager imod en hvilken som helst behandling for at beholde sygedagpengene. Det gælder blandt andet fedme- og hjerteoperationer.

Ifølge Bertel Haarder, er det dog stadig muligt at fratage borgerne deres sygedagpenge, hvis de nægter at følge den behandling, lægen anbefaler.

- Hvis en borger ikke følger lægens råd og dermed mulighed for at komme på fode, er det en sanktionsmulighed at stoppe sygedagpengene, sagde han på dagens samråd.

Besked til kommunerne

Inger Støjberg har lovet, at tage problematikken op i Kommunernes Landsforening. Desuden vil retningslinjerne komme til indgå i kommunernes sygedagpengevejledning.

Özlem Cecik synes, det er positivt, at beskæftigelsesministeren anerkender sin pligt til at oplyse kommunerne.

Hun mener imidlertid stadig, der er tale om tvang, når syge borgere presses økonomisk.

- Det her er jo kun symptombehandling. Det grundlæggende problem er der stadig, siger hun.

For varighedsbegrænsningen tvinger kommunerne til presse borgerne. De skal nemlig helst være ude af systemet inden 52 uger.