Politikere vil stoppe smudsig tøjproduktion
Pernille Frahm (SF) vil have EU til at rejse sagen om grov udnyttelse af arbejdere i Thailand på WTO-topmødet til september. SiD kræver forpligtende aftaler.
Flygtninge fra Burma arbejder illegalt med at sy tøj for multinationale modefirmaer for få kroner om dagen. Dagløn 8 kroner, lød overskriften i det seneste nummer af Fagbladet, der dokumenterer, at Tommy Hilfiger og de svenske tøjfirma Melka, har fået produceret tøj under slavelignende forhold i Thailand.
Det har fået Magasin og Tøjeksperten til at true med at fjerne de to producenters tøj fra hylderne.
Og nu vil Pernille Frahm (SF) rejse sagen i både Europaparlamentet og til det kommende WTO-topmøde i Cancun i Mexico til september.
Hun vil blandt andet kræve, at EU anvender ASEAN aftalerne mere aktivt i retning af at sikre arbejdstagernes rettigheder, samt at EU på WTO-topmødet rejser spørgsmålet om arbejdstagernes rettigheder globalt, hvor man skal forpligte landene til at overholde deres internationale forpligtelser.
Landbruget er nøglen
Keld Albrechtsen fra Enhedslisten er enig med Pernille Frahm, men det er ikke uden problemer.
- Det kan lade sig gøre, at få ulandene med på, at overholde deres internationale forpligtelser. Men så skal vi også give dem indrømmelser. Det kan for eksempel være en fjernelse af landbrugsstøtten, som ulandene har råbt på i mange år. Vore krav skal kombineres med indrømmelser, ellers har det ingen chance for at blive gennemført, mener Keld Albrechtsen.
Forretningsfører i SiD Anne M. Pedersen vil gerne se mere forpligtende internationale aftaler.
- Men de skal være mere værd end hensigtserklæringer, de skal virkelig batte, og så skal der laves kontrolforanstaltninger, understreger hun.
- Man burde jo koble fri handel, sammen med fælles spilleregler. Men det kalder arbejdsgiverne protektionisme, og uden dem kommer man ingen vegne i WTO, siger Anne M. Pedersen.
WTO er det optimale
Også Henrik Dam Kristensen (S), mener at der skal strammes op på de internationale aftaler. Han ser EU, som en magtfaktor i WTO, der kan sætte arbejdernes rettigheder på dagsordenen.
- Det optimale er at man forsøger, at forpligte folk gennem WTO, men der er ingen nem løsning, og man skal nok ikke regne med, at der sker noget i Cancun.
Han opfordrer også industrien til at tage et ansvar.
- Fornuftige danske virksomheder bør laver aftaler, der sikrer at deres tøj er lavet under ordentlige forhold, så det her står og falder med, at importørerne spørger sig selv om vi kan være det her bekendt, fastslår Henrik Dam Kristensen.