Unge går på barrikaden for skolepraktik
Elever på erhvervsskolerne gennemfører omfattende demonstrationer mod regeringen, Dansk Folkeparti og de Radikales planer om at forringe skolepraktikken..
Elever fra erhvervskolerne, der samledes på Frederiksberg tirsdag ved middagstid, mener statsministeren bør skamme sig. (Harry *Nielsen) To tredjedele færre skolepraktikpladspladser og skolepraktikanter på SU.
Det er, hvad erhvervsskolerne frygter vil blive resultatet af de forestående forhandlinger om fremtidens erhvervsuddannelser. Derfor havde LO-ungdom og Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO) kaldt til protestmøde tirsdag formiddag, samtidigt med at undervisningen på mange af landets erhvervsskoler var blevet boykottet.
"Fingrene væk fra skolepraktikken" og "Giv os vores lærepladser", var blandt de budskaber, der prydede bannerne, da flere hundrede erhvervsskoleelever samledes på Axel Møllers Plads på Frederiksberg for at give deres utilfredshed til kende.
Politikere og arbejdsgivere på afveje
- Man vil skære drastisk i antallet af SKP-pladser og erstatte dem med nogle superkorte discountuddannelser. Man vil sætte skolepraktikanter ned på SU, på trods af, at det er et fuldtidsjob uden mulighed for at arbejde ved siden af. Nu skal partierne have at vide, hvordan det her vil påvirke vores hverdag, sagde formanden for EEO, Christina Celeste Nielsen, og opfordrede de fremmødte til at skrive under på en udtalelse, der skal afleveres til de forhandlende partier.
Arbejdsgiverne fik også et skud for boven.
- Vi får hele tiden at vide, at det er vores egen skyld, at vi ikke kan få en praktikplads. Men arbejdsgiverne må tage et større ansvar for de 11.000 praktikpladser, der mangler, sagde Christina Celeste Nielsen.
SiD støtter kampen
Også fra SiD lyder der kritiske røster mod planerne om at skære skolepraktikken ind til benet. Ungdomskonsulent i SiD, Jonas Tjørnevig, frygter, at beskæringer i antallet af pladser fra 5000 til 1500 og en lønnedgang fra 9000 til en SU på 4379 kr. vil få alvorlige konsekvenser, fordi der stadig vil mangle ordinære praktikpladser.
For dem bliver der ikke automatisk oprettet flere af, fordi der bliver skåret i skolepraktikken.
- Regeringen har valgt at fjerne præmieringsordningen for skoler, der skaffer elevpladser. For Aalborg Tekniske Skole betyder det, at skolen ikke længere har midlerne til at lave opsøgende arbejde. En indsats, der sidste år betød, at skolen skaffede 12 procent flere praktikpladser end tidligere, skriver Jonas Tjørnevig i en udtalelse mod regeringens planer.
Han peger på, at regeringen tilsyneladende ikke satser så meget på uddannelse, som den selv siger.
- Hvis man fra regeringens side ikke ønsker at uddanne de unge må man virkelig sige, at de sender et signal, der ikke kan misforstås.