11 procent flere i skolepraktik
Regeringen har skåret skolepraktikken ned til 1.200 pladser næste år, men antallet af elever i skolepraktik nu er knap 7000. Arbejdsgivere svigter fatalt.
Tommy Jensen fra Teknisk Skole i Roskilde har forgæves søgt over 50 praktikpladser som murerlærling men er en af de 6.953, der må nøjes med skolepraktik. (Søren Zeuth) Samtidig med at regeringen har beskåret antallet af skolepraktikpladser voldsomt fra næste år, tordner antallet af unge i skolepraktik ude i virkelighedens verden i vejret med en stigning på 11 procent til 6.953 elever. Det viser de nyeste tal fra Undervisningsministeriet.
Regeringen og forligspartierne har i erhvervsskoleforliget, der blev indgået forleden, skåret antallet af skolepraktikpladser helt ned til 1.200 årligt. Det betyder, at mange unge risikerer aldrig at få en erhvervsuddannelse, siger SiD's uddannelseskonsulent på området Flemming Jensen, der er stærkt utilfreds med aftalen, der bryder med en lang tradition for uddannelsesgaranti.
Naivt regnestykke
Regeringen kalkulerer med at arbejdsgiverne fra næste år rent faktisk vil skaffe det nødvendige antal ekstra praktikpladser.
Som Marianne Jelved (Ra.V) der også står bag forliget, udtrykte det på et debatmøde for nylig:
"Dansk Arbejdsgiverforening (DA) får ikke et roligt minut de næste mange år. Vi skal have arbejdsgiverne til at lægge sig i selen i stedet for at læne sig tilbage i stolen.
Arbejdsgiverne svigter
Flemming Jensen påpeger, at Dansk Arbejdsgiverforening allerede for tre år siden sammen med LO og den daværende regering bandt sig til at skaffe 36.000 praktikpladser årligt. Men der er intet sket, selv om arbejdsgiverne har været under pres.
Tværtimod er antallet af praktikpladser faldet støt lige siden - også i de nyeste tal, der viser et fald på 4,7 procent.
- DA klarede mildt sagt ikke opgaven, idet antallet af praktikpladser ligger på blot 28.000-29.000 årligt. Hvor er troværdigheden henne? Hvad skulle motivere arbejdsgiverne nu? Det er uendelig svært at få øje på, hvad i erhvervsskoleforliget der skulle skaffe flere praktikpladser, siger han.
Kan ikke finde ledige pladser
Forliget er er lavet for at skaffe bedre balance mellem udbud og efterspørgsel, men er simpelthen lavet på et forkert grundlag, mener Flemming Jensen.
- Vi har endnu ikke fået dokumenteret, at der er virksomheder, der efterspøger elever, som ikke kan få elever. Hvor er de ledige pladser?, spørger Flemming Jensen.
I øvrigt er antallet af unge, der forgæves søger praktikplads sædvanen tro også steget - denne gang med 11 procent til 12.153 forgæves praktikpladssøgende.