Mild dom til godsejer op i Folketinget

Socialdemokraterne rejser sagen, hvor godsejer fik bøde på kun 60.000 kr. for at hyre illegale polakker, og kræver, at anklageren anker. SiD raser over dommen.

Kolding Politi afslørede otte polakker uden arbejdstilladelser på Jens Dinesens gods Asbølholm i Lunderskov i sommeren 2001.Kolding Politi afslørede otte polakker uden arbejdstilladelser på Jens Dinesens gods Asbølholm i Lunderskov i sommeren 2001.

Efter mandagens dom i retten i Kolding, hvor godsejer Jens Dinesen slap billigt med en bøde på 60.000 kr. for brug af illegal arbejdskraft, vil Socialdemokraterne nu rejse sagen i Folketinget.

Den socialdemokratiske arbejdsmarkedspolitiker Ole Vagn Christensen vil forlange, at justitsministeren bliver pålagt at sørge for, at statsadvokaten anker dommen.

- Der må ikke være tvivl om, at sagen bliver anket. I sager om illegale må der handles ud fra det grundlag, som Folketinget tidligere på året pålagde regeringen. Nemlig at skærpe kursen, så det aldrig kan betale sig at misbruge illegal arbejdskraft. I denne sag er der tjent store penge på brug af illegale, siger han og pointerer, at dommen langtfra er i overensstemmelse med kravet om den skærpede kurs.

Ingen arbejdstilladelse

Godsejer Jens Dinesen blev ved retten i Kolding idømt bøden på 60.000 kr. for brug af ni illegale polske arbejdere på hans gods Asbølholm i Lunderskov.

Han blev dømt for at have beskæftiget dem uden fornødne arbejdstilladelser eller i strid med de for arbejdstilladelser fastsatte betingelser, idet de udførte diverse byggearbejder.

SiD har mistanke om lusk

SiD's aktivitetskonsulent i Vejle Amt Jonny Wyrtz, der i sin tid afslørede polakkerne, ser meget gerne, at sagen rejses. Han er rystet over den milde dom.

- Dommen skal ankes. Ellers kunne man godt få mistanke om, at der er foregået en form for handel mellem anklageren og Jens Dinesen. Dommen er milevidt fra det, den burde lyde på, siger Jonny Wyrtz, der efterlyser en forklaring.

Hvorfor ikke konfiskation?

Alene bøden burde minimum lyde på 90.000 kr., da bødetaksten er 10.000 kr. pr påbegyndt måned pr illegal arbejder - om så de kun har arbejdet der en dag, påpeger han.

- Endvidere er det ubegribeligt, at der ikke er foretaget konfiskation, når godsejeren er dømt for brug af illegale. Fortjenesten ved de tre haller, polakkerne var med til at opføre, ligger sandsynligvis i millionklassen, siger Jonny Wyrtz, der må konstatere, at regeringen ikke er interesseret i at stramme op på illegal-området.

Er det besværet værd?

- Jeg sidder og spekulerer på, om det er besværet værd at bruge så store ressourcer på at afsløre arbejdsgivere, der tjener tykt på illegale, når myndighederne ikke følger op med domme, der svarer til forbrydelsen. Med den her dom, er det jo blevet en helt fin forretning at bruge illegale, siger Jonny Wyrtz.

Slaphed saboterer

I SiD Horsens A raser faglig sekretær Niels Celander også over den milde dom.

- Myndighedernes slaphed saboterer vores store arbejde med at afsløre illegale, siger han og understreger, at han i den forbindelse har mistanke om, at der foregår ting i det skjulte. Hvilke, holder han indtil videre for sig selv af frygt for at komme i konflikt med injurielovgivningen.

- Men vi har to store sager i Horsens-området, som politiet ikke har fået for retten, selv om det er over to år, arbejdsgiverne blev afsløret. Det er ikke nemt at forstå, hvorfor, der skal gå lang tid. Nu kan man kun frygte, at de også slipper med en symbolsk bøde, siger Niels Celander.

Varsler stor bøde

Den ene sag gælder en af landets helt store svineproducenter, Søren Mønster Sørensen som i november 2001 blev afsløret i at bruge illegale polske arbejdere på nogle af sine svinefarme på Samsø og i Jylland, hvor Horsens Politi anholdte syv polakker og en litauer.

Politiet har tidligere oplyst at de vil kræve ham idømt en bøde, der sandsynligvis ender på mellem 600.000 og 700.000 kr. for at have beskæftiget den illegale, underbetalte arbejdskraft.

Krav i millionklassen

Den anden sag er, hvad der - nu kun måske - tegner til at blive danmarkshistoriens største sag om brug af illegal arbejdskraft.

Nemlig sagen mod entreprenør Allan Rønne, der har opført legepladser og legeredskaber ved hjælp af illegale polske arbejdere i mindst 47 danske byer. Alene SiD's krav om lønefterbetaling er i millionklassen.