Have-tv har gjort gartnerfag populært
På tre år er der kommet over 30 procent flere elever på anlægsgartneruddannelserne. Det skyldes i høj grad populære haveprogrammer på tv.
Det er i høj grad de populære tv-programmer Have Haves og Hokus Krokus, der har en afgørende betydning for, at flere unge vælger at gå gartnervejen. Det er blevet et hit blandt unge at ville arbejde som anlægsgartnere. På godt tre år er antallet af elever, der uddanner sig til anlægsgartnere, steget med 31 procent, viser tal fra Undervisningsministeriet. Hvor der i januar 2003 var 632 elever på anlægsgartneruddannelserne, var der i maj 2006 828 elever.
Det er i høj grad de populære tv-programmer Have Haves og Hokus Krokus, der har en afgørende betydning for at flere unge vælger at gå gartnervejen, lyder vurderingen fra lærlingekonsulent i 3F, Mattias Tesfaye.
- Når jeg er ude på skolerne og spørger de unge, hvorfor de er startet på uddannelsen som anlægsgartner, så svarer mange, at de er blevet inspireret og motiveret af haveudsendelserne i tv, siger han.
Jagt på identitet
I programmerne Have Haves og Hokus Krokus, der bliver sendt i den bedste sendetid, får private haveejere besøg af en haveartikekt og et hold gartnere, der så lynhurtigt forvandler deres tilgroede have til en drømmehave. Og det har altså inspireret mange unge til at søge ind på disse uddannelser.
- Tidligere valgte unge at blive gartnere, fordi deres far eller venner var gartnere. I dag er håndværksfagene i høj grad forsvundet ud af de unges daglige liv, siger Matias Tesfaye.
- Man kan vælge at blive forarget over, at der skal tv-udsendelser til at få unge til at søge ind på bestemte uddannelser. Men dybest set handler det blot om, at de unge søger en identitet. Og jeg har mødt mange 9. klasses elever, som synes det er meget svært at overskue, hvilken form for uddannelse, som de skal vælge, siger han.
Mangler praktikpladser
Også Flemming H. Grønsund, faglig sekretær i 3F Bygge, Jord- og Miljøarbejderne, mener, at haveprogrammerne har fået flere til at ville arbejde som gartnere.
- Det er jo positivt, at flere unge gerne vil arbejde inden for det grønne område. Jeg håber så bare ikke, at de bliver forblændet af tv-udsendelserne, hvor det hele står klart i løbet af et par dage. For hverdagen på jobbet er ikke altid så rosenrød, som det ser ud på tv, siger han.
Ifølge Flemming H. Grønsund ligger den store udfordring inden for området nu at sørge for, at skaffe rigtige praktikpladser til alle. I maj i år var der 51 anlægsgartnerelever i skolepraktik.