Se dig for inden du tegner lønforsikring

Når arbejdsløsheden stiger, kan det virke som en god idé at tegne en lønforsikring. Men for nogle kan pengene gives bedre ud.

Lønforsikring er ikke en garanti, hvis man bliver fyret. Især lavtlønnede med stor usikkerhed i ansættelse skal se sig godt for. (Foto: Colourbox)Lønforsikring er ikke en garanti, hvis man bliver fyret. Især lavtlønnede med stor usikkerhed i ansættelse skal se sig godt for. (Foto: Colourbox)

Prisen på lønforsikringer stryger i disse måneder til himmels. Det er især lavtlønnede med stor usikkerhed i ansættelsen, der skal se sig godt for. De får nemlig de største stigninger.

Det viser en rundringning, Fagbladet.dk har foretaget til en række af de store forsikringsselskaber.

- Man skal tænke sig godt og grundigt om, før man tegner en lønforsikring, siger finansrådgiver Kim Valentin, Finanshuset i Fredensborg.

Det er nemlig langt fra alle, der får noget ud af det.

- En del kan ikke leve op til kravene for at få udbetalt forsikringen. Andre når at få arbejde igen inden de to måneders selvrisiko, der typisk er på en lønforsikring, er gået, siger han.

Dyrest for lavtlønnede

Omkring halvdelen af de adspurgte forsikringsselskaber tilbyder forskellige priser til forskellige forsikringsgrupper.

Alle giver det samme svar: Kunder i grupper med høj arbejdsløshed skal betale mest. Og jobgrupper med høj arbejdsløshed har typisk også de laveste lønninger.

- Der er ingen tvivl om, at de højtlønnede får mest ud af at have en lønforsikring, siger Kim Valentin.

Spar op i stedet

Mette Boye, afdelingschef i Forbrugerrådet, er enig.

- Det er den slags forsikring, hvor man skal overveje, om det bedre kan betale sig at spare op end at tegne en lønforsikring, siger hun.

Ligesom Kim Valentin anbefaler hun også, at man tænker sig grundigt om, inden man tegner forsikringen.

- Man skal virkelig regne igennem, om det er noget man får noget ud af, siger Mette Boye.

Gode råd om lønforsikring

Ifølge Kim Valentin er det langt fra alle, der får noget ud af en lønforsikring. Han giver tre råd, hvis man overvejer at tegne en lønforsikring:


  1. Man skal gøre sig klart, om man overhovedet er i risiko for at miste jobbet.

  2. Man skal regne ud, om det kan betale sig. Ved man, at man kun risikerer kort tids arbejdsløshed, for eksempel som sæsonarbejder, kan en opsparing være en bedre løsning.

  3. Man skal sikre sig, at man kan få udbetalt penge ved arbejdsløshed. Forsikringsselskabernes krav kan være svære at leve op til.