Står du i kartoteket over kasserede danskere?

Sygeforsikringen Danmark gemmer meget private oplysninger om tusinder af danskere i over 40 år, selvom de ikke er kunder. Forbrugerrådet er kritisk.

Får du afslag på optagelse som medlem som 18-årig, så ligger dine helbredsoplysninger 43 år i Sygeforsikringen Danmarks arkiver. (Foto: Sygeforsikringen Danmarks hjemmeside)Får du afslag på optagelse som medlem som 18-årig, så ligger dine helbredsoplysninger 43 år i Sygeforsikringen Danmarks arkiver. (Foto: Sygeforsikringen Danmarks hjemmeside)

Har du haft en depression - taget piller mod impotens eller fået løftet brysterne? Så er det ikke bare dig og dine nærmeste, der ved det.

Har du søgt medlemskab hos Sygeforsikringen Danmark, så ligger dine helbredsoplysninger også der. Og det gør de i helt op til 43 år.

For selvom Sygeforsikringen Danmark afviser at optage dig som medlem, fordi de mener, dit helbred er for dårligt, så gemmer de alligevel dine personlige oplysninger til udgangen af det år, du fylder 60 år.

Er du så heldig, at de rent faktisk optager dig som medlem, men du selv senere beslutter dig for at melde dig ud, så beholder Sygesikringen Danmark dine oplysninger i 10 år.

Til sammenligning vil en ubetinget dom for drab blive slettet fra Kriminalregisteret ti år efter, at du er løsladt.

Dobbelttjek af oplysninger

Vicedirektør Allan Luplau fra Sygeforsikringen Danmark forklarer, at navn, cpr-nr, adresse og helbredsoplysninger på ansøgere bliver gemt, så firmaet senere kan dobbeltjekke om oplysningerne har ændret sig, hvis folk ansøger igen.

- Det kunne jo være, man havde glemt at skrive noget på. Vi har haft en del episoder, hvor folk har glemt, de lider af en alvorlig sygdom, siger Allan Luplau.

Ude af proportioner

Forbrugerrådet finder det kritisabelt, at oplysningerne bliver gemt så lang tid på mennesker, der ikke engang er kunder hos Sygeforsikringen Danmark.

- Det virker ude af proportioner at bevare oplysninger i årevis på folk, der er blevet afvist optagelse. Til sammenligning bliver man jo efter en vis periode slettet af Kriminalregistret, hvis der ikke kommer nye forhold i spil, siger Vagn Jelsøe, afdelingschef i Forbrugerrådet.

Også Peter Blume, professor med speciale i juridisk beskyttelse af persondata ved Københavns Universitet, er skeptisk overfor, at Sygeforsikringen Danmark har lov at opbevare så private personoplysninger så længe.