Europæisk kamp mod arme-ben-firmaer

Den europæiske bygningsarbejderføderation vil gøre op med fup-selvstændige ved at arbejde for ensartede europæiske definitioner af at være selvstændig.

Alene i Storbritannien vurderer fagbevægelsen, at der nu er én million fup-selvstændige bygningsarbejdere. Nu skal der gøres op med problemet på europæisk plan.Alene i Storbritannien vurderer fagbevægelsen, at der nu er én million fup-selvstændige bygningsarbejdere. Nu skal der gøres op med problemet på europæisk plan.

I Danmark kaldes de arme-ben-firmaer, andre kalder dem fup- eller skinselvstændige.

Det dækker det samme: lønmodtagere, der uden ændring i arbejdsforhold i øvrigt bliver selvstændige og derfor ikke længere er omfattet af lovgivning vedrørende lønmodtagere og af overenskomster.

Problemet er voksende og så stort, at de europæiske bygningsarbejdere vil have gjort noget ved det på europæisk niveau.

Den europæiske bygnings- og træarbejderføderation EFBT har derfor på sin kongres i Luxembourg vedtaget et hollandsk forslag om at arbejde for en fælles europæisk definition af selvstændige.

En million i Storbritannien

Alene i Storbritannien vurderer fagbevægelsen, at der er en million selvstændige, som reelt er lønmodtagere.

- Det er et kæmpe problem, når man skifter fra at være lønmodtager til at være selvstændig uden andre ændringer i øvrigt. Man siger farvel til en lang række regler, farvel til overenskomst, farvel til arbejdstidsregler, farvel til feriepenge, farvel til sikkerhed i ansættelsen, men for eksempel ja til ansvar for sikkerhedsarbejde. Det er helt uholdbart, og man tror sig tilbage til det 19. århundrede, sagde Alan Ritchie, generalsekretær i det britiske bygningsarbejderforbund UCATT på kongressen.

Han oplyste, at problemet er særlig stort i Storbritannien, fordi regeringen ikke ønsker regulering på området. Han påstår, at hovedparten af de mange skinselvstændige presses ud i arrangementet og reelt ikke har noget valg.

UCATT har bragt en sag helt frem til EF-domstolen, hvis afgørelse ifølge fagforbundet imidlertid ikke er entydig.

Ønske om erhvervspas

Problemerne med fup-selvstændige er uden tvivl størst i Storbritannien, men der er også store problemer i en række andre lande, blandt andet i Italien, Spanien. Schweiz, Belgien og Holland.

Det hollandske bygningsarbejderforbund fik på kongressen vedtaget en resolution om, at EFBT skal arbejde efter at opnå en ensartet og tydelig definition af selvstændige. Forbundet ønsker et særligt europæisk erhvervspas, som kræver, at man opfylder række standardiserede krav.

EFBT's nyvalgte formand, italienske Domenico Pesenti, lovede støtte til arbejdet og kaldte det uacceptabelt, når lønmodtagere presses til at opgive aftaler og reguleringer.

Spørgsmål om kontrol

Sekretariatschef i BAT-kartellet i Danmark Gunde Odgaard forstår og deler frustrationerne.

- Problemet med arme-ben-firmaer, både danske og især udenlandske, er også voksende i Danmark, men jeg ved ikke, om fælles europæiske regler er vejen. Der er såmænd ikke noget i vejen med de danske regler. Selvstændige må ikke arbejde under lønmodtagerlignende forhold. Problemet er, at Skat ikke har ressourcer til at kontrollere hele dette grå arbejdsmarked. Desuden kunne man med fordel, som BAT har foreslået tidligere, skærpe kravene til at starte egen virksomhed, så man så at sige skal have en slags erhvervskørekort.

Der var ifølge Danmarks Statistik i 2005 19.133 enkeltmandsfirmaer inden for bygge og anlæg. I 1995 var tallet 8.333, det vil sige en stigning på næsten 130 procent.