Arbejdsskadede reddet på målstregen

Efter massiv kritik fra fagbevægelsen blev et lovforslag om forældelse i sidste øjeblik rettet op, så arbejdskadede får længere frister til at rejse deres sager. Det skaber glæde i 3F.

Socialdemokraterne, SF, Radikale og Dansk Folkeparti vedtog på den sidste dag inden Folketingets sommerferie forbedringer, der tager et særligt hensyn til arbejdsskadede. (Foto: Arkiv)Socialdemokraterne, SF, Radikale og Dansk Folkeparti vedtog på den sidste dag inden Folketingets sommerferie forbedringer, der tager et særligt hensyn til arbejdsskadede. (Foto: Arkiv)

Efter massiv kritik fra flere arbejdsskadeadvokater, LO og de største fagforbund herhjemme, heriblandt 3F, lykkedes det i 11. time at få rettet op på et lovforslag, der med meget korte forældelsesfrister ville have forringet arbejdsskades ret til at rejse sager.

Sådan at et bredt flertal bestående af regeringen, Socialdemokraterne, SF, Radikale og Dansk Folkeparti på den sidste dag inden Folketingets sommerferie fik vedtaget forbedringer, der tager et særligt hensyn til arbejdsskadede.

Ændringerne betyder, at en generel forældelsesfrist på tre år er udvidet til fem år. Samtidig er det som noget nyt præciseret i lovteksten, at fristen først løber fra det tidspunkt, hvor man kender til sin lidelse, ved at arbejdet kan være årsagen og endelig er bevidst om, at der kan være mulighed for at få erstatning.

- Med ændringerne har vi fået løst de problemer, hvor mennesker på en urimelig måde kunne blive ramt af forældelse. Nu gælder fristerne først fra det tidspunkt, hvor man er fuldstændig bevidst om, at man har en arbejdsskade, som kan give erstatning, sagde Socialdemokraternes ordfører Ole Stavad under sidstebehandlingen.

Længere frister

Samtidig bliver fristen for arbejsskadedes ret til at rejse sag efter Arbejdsskadestyrelsen afgørelse forlænget fra et år i det oprindelige forslag til tre år. Og endelig bliver den absolutte frist for at rejse sag udvidet fra 20 til 30 år. Det betyder, at hvis en ansat styrter ned fra et stillads, kommer sig og først efter 22 år finder ud af, at faldet var skyld i den skæve ryg, så vil personen stadig have ret til erstatning, hvilket ikke er tilfældet i dag.

- Så der vil være situationer, hvor der sker forbedringer. Så samlet set har vi fundet en løsning, der er meget tilfredsstillende. Og hvad der har været meget vigtigt for mig, så er det en løsning, som de kontakter, jeg har haft med dem, som arbejder med arbejdsskader uden for huset, har nikket til og været glade for, siger Ole Stavad.

3F glæde over forbedringer

Forbedringerne af det oprindelige lovforslag blev først forhandlet på plads i allersidste øjeblik efter henvendelser fra advokater og fagbevægelsen, som førte til en hektisk mødeaktivitet i Retsudvalget, og 32 spørgsmål, som justitsminister Lene Espersen måtte redegøre for, før loven konsekvenser var fuldt belyst. Blandt andet på baggrund af en skriftlig henvendelse fra næstformand i 3F, Steen Andersen. Fagforbundet havde helst havde set, at der ikke var nogle forældelsesfrister overhovedet og henviser til arbejdsskadereformen i 2003, hvor det politisk blev lovet, at der ikke skulle indføres tidsfrister for arbejdsskades ret til at rejse sager mod Arbejdsskadestyrelsen. Allegevel er Steen Andersen tilfreds.

- Det er godt at se, at det nytter at tage kontakt til politikerne. De har lyttet, og vi undgik dermed vedtagelsen af et lovforslag, der ville have ramt arbejdsskadede helt urimeligt.

- Vores opgave bliver nu at følge, om loven kommer til at virke efter hensigten over for uskyldige ofre for en arbejdsskade. Mennesker, hvis eneste forbrydelse har været, at de stod op morgen efter morgen for at passe deres arbejde.