Fri bane for prishop på bladporto
Post Danmark vil hæve taksterne voldsomt i ly af bortfaldet af portostøtten. Men de to ting har intet at gøre med hinanden, bedyrer regeringen. DF holder lav profil.
Udgifterne for uddeling af blade og magasiner stiger med 401 millioner kroner næste år. Det skal sammenholdes med, at regeringen kun vil spare 188 millioner kroner på portostøtten. Resten af stigningen skyldes højere takster fra Post Danmark. (Kennet Havgaard) Kulturminister Brian Mikkelsen (K) er hverken til at hugge eller stikke i.
Bladporto-støtten falder bort næste år som aftalt i finansloven mellem regeringen og Dansk Folkeparti.
Samtidig opretter regeringen en pulje på ca. 30 millioner kroner der skal gå til særligt udvalget magasiner, men hvor for eksempel politiske magasiner og fagblade er udelukket fra at søge portotilskud.
Det gjorde ministeren klart under Folketingets andenbehandling af lovforslaget tirsdag aften.
Heller ikke bebudede store portostigninger fra Post Danmarks side rokker ved regeringens opfattelse.
Dansk Folkeparti krøbet i skjul
Det samme gælder Dansk Folkeparti, der under den lange og ophedede debat holdt sig fuldstændig tavse og væk fra talerstolen.
Dansk Folkeparti havde ellers i forbindelse med finanslovsaftalen betinget sig, at taksterne på udbringning af blade og magasiner fra organisationer ikke må stige væsentligt mere end bortfaldet af portostøtten betinger.
Men i følge tal fra trafikminister Flemming Hansen (K) er det netop hvad der vil ske.
Dansk Fagpresse vurder på baggrund af en række svar til Folketinget fra ministeren, at med de gennemsnitlige stigninger bliver der tale om samlede portoudgifter på 693 millioner kroner - eller 401 millioner kroner mere end i dag.
Det skal sammenholdes med, at regeringen kun vil spare 188 millioner kroner på portostøtten. Resten af stigningen skyldes højere takster fra Post Danmark.
Men den stigning er fuldstændig irrelevant for Brian Mikkelsen.
- At blande postvæsenets tilbud ind i dette har intet med sagen at gøre. Det må man diskutere andre steder, sagde kulturminister.
Angreb på frivillige Danmark
Oppositionen mente derimod de to ting havde endog meget med hinanden at gøre.
- Det er det mest målrettede angreb på det frivillige Danmark, vi hidtil har set fra denne regering, sagde socialdemokraternes kulturordfører Mette Frederiksen.
Også Enhedslistens Søren Søndergaard var på barrikaderne.
- Det kan kun handle om en ting. At regeringen vil ramme dem, de ikke kan lide. Det er smagsdommeri af værste skuffe, sagde han.
SF's Ole Sohn sekunderede ved at stille spørgsmålstegn ved, om regeringen overhovedet sparede noget ved forslaget hvis man modregner dagpengene til de journalister og grafikere der bliver ledige som konsekvens af bortfaldet af portostøtten.
I sidste øjeblik er religiøse blade kommet med som målgruppe for den særlige støttepulje, men det fik ikke kristendemokraternes Jan Sjursen til at se med mildere øjne på forslaget.
- Det viser blot hvor tilfældigt der her vil komme til at foregå. Selv om jeg selvfølgeligt kun ønsker det bedste for religiøse magasiner kan jeg ikke gå ind for forslaget, sagde Jan Sjursen.
Loven om portostøtte til udvalgte magasiner og blade skal endeligt vedtages i Folketinget fredag.