Portoforhøjelser værre end frygtet
Fagblade og tidsskrifter får samlede ekstraudgifter på 400 millioner kroner i 2004 viser ny beregning fra Dansk Fagpresse. Post Danmark tilbyder rabat til tunge blade.
- Fagbevægelsen står med en ideologisk borgerlig regering i den værst tænkelige politiske situation, derfor er det vigtigt med nær kontakt til medlemmerne, mener Tonny Erik Nielsen, afdelingsformand i SiD Svinninge, der fortsætter med at udgive medlemsblad til trods for de massive portoforhøjelser. Portoforhøjelserne for fagblade og tidsskrifter bliver endnu værre end bladenes brancheorganisation hidtil har vurderet.
Når portoforhøjelserne slår fuldt igennem bliver der samlet tale om en merudgift på 400 millioner kroner.
Det viser en beregning, som Dansk Fagpresse har foretaget på baggrund af de tal, som trafikminister Flemming Hansen (K) har fremlagt. Ministeren har i svar til forskellige folketingsmedlemmer oplyst, at gennemsnitsprisen for at få udbragt uge- og månedsblade med Post Danmark efter 1. marts 2004 vil være 4,50 kroner mod i dag 1,88 kroner. Forhøjelsen på 2,62 kroner svarer til 137 procent.
Appellerer til DF
4.800 fagblade og tidsskrifter er i dag omfattet af portoordningen. Med de vurderede gennemsnitlige stigninger bliver der tale om samlede portoudgifter på 693 millioner kroner - eller 401 millioner kroner mere end i dag. Det er 35 millioner kroner mere end Dansk Fagpresse tidligere har vurderet.
- Hvilken anden erhvervsgruppe får i ét hug pålagt ekstraudgifter i den størrelsesorden. Ingen, og det ønsker vi heller ikke for andre, siger Christian Kierkegaard, direktør i Dansk Fagpresse.
Han appellerer fortsat til Dansk Folkeparti, der er regeringens forligspartner i portosagen, om at reagere på de voldsomme portoforhøjelser. Dansk Folkeparti betingede sig i forbindelse med forliget, at taksterne ikke stiger med mere end den statsstøtte, der blev fjernet.
- Trafikministerens svar viser, at portoen ikke bare stiger. Den stiger ganske, ganske markant, og river tæppet væk under mange blade, siger han.
Overgangsordning
Det er især mindre blade med oplag under 3.000 eksemplarer, der rammes af portochokket. Presset af protester fra stribevis af organisationer arbejder Post Danmark derfor med at lave en overgangsordning, som skal omfatte blade, der udkommer minimum fire gange årligt og har oplag mellem 1.000 og 3.000 eksemplarer.
Vicedirektør Anders Due oplyser til fagbladet/sid.dk, at juraen i ordningen endnu ikke er på plads, og at der derfor ikke officielt kan oplyses om ordningen.
Tanken er, at bladene omfattes af Post Danmarks nye tilbud om magasinpost, dog med et mindre tillæg pr. eksemplar. Overgangsordningen gælder 2004 for blade med oplag mellem 1.000 og 2.000 eksemplarer, mens ordningen også løber i 2005 for blade med oplag mellem 2.000 og 3.000 eksemplarer.
En forudsætning for at blive omfattet af overgangsordningen er, at bladene i dag er omfattet af portostøtten.
Christian Kierkegaard vurderer, at det især er blade, der vejer mere end 100 gram, der kan få fordel af overgangsordningen.
Afdelingsbladet vigtigt
Som tidligere omtalt her på hjemmesiden har en række SiD-afdelinger allerede truffet beslutning om at lukke deres medlemsblad. En del afdelinger har imidlertid besluttet, at man trods voldsomme ekstraudgifter vil udkomme uændret i 2004.
Medlemsbladet er livsnerven i kontakten, mener Tonny Erik Nielsen, afdelingsformand i SiD Svinninge.
- Fagbevægelsen står med en ideologisk borgerlig regering i den værst tænkelige politiske situation. Samtidig skal der træffes store beslutninger om fusion med KAD og sammenlægning af afdelinger i SiD. Derfor er det vigtigt med tæt kontakt til medlemmerne, mener han.
Alternativ til borgerlig presse
SiD i Høje Taastrup får ekstraudgifter på ca. 28.000 kroner men det er en udgift man i første omgang er indstillet på at indarbejde i budgettet.
- Det er vigtigt at kunne orientere medlemmerne, ikke mindst om de ting, som regeringen udsætter fagbevægelsen for, og faktisk har vi intet alternativ til den borgerlige presse, mener afdelingsformand Ole Schneider.
På Samsø prøver man også at fortsætte med fire årlige blade.
- Vi er nødt til at betragte portoforhøjelsen som en ekstra reklameudgift, idet mange ud over medlemmerne læser bladet og dermed bliver orienteret om vores arbejde, siger afdelingsformand Hans Schmidt.