Økonomisk lussing koster ytringsfrihed
SiD betragter VK's planlagte fjernelse af portostøtte til fagpressen som et angreb på fagbevægelsen. Fagbladet får ekstraregning på 25 millioner.
Fagbladet har det højeste oplag, af de blade Post Danmark omdeler. Ekstraregningen bliver 25 millioner kroner om året. Regeringens planer om at afskaffe statens portostøtte til fagblade og tidsskrifter er et frontalangreb på fagbevægelsen.
Det mener SiD's forbundsformand Poul Erik Skov Christensen, der torsdag på et ordinært møde orienterede SiD's hovedbestyrelse om konsekvenserne.
For Fagbladet vil ekstraudgiften til porto blive godt 25 millioner kroner årligt, hvis regeringen finder flertal for at fjerne portostøtten. Samlet set vil det for alle fagblade og tidsskrifter blive tale om samlede ekstraudgifter til porto på over en halv milliard kroner - svarende til tre-fire kroner pr. udsendt blad.
Staten giver et årligt tilskud på til Post Danmark til dagblade og tidsskrifter, der udkommer minimum fire gange om året. Tilskuddet til dagbladene omfattes ikke af regeringens spareforslag, som ifølge dagbladet Børsen er en del af finansministerens finanslovsudspil, der offentliggøres 26. august.
Slet skjult angreb på fagbevægelsen
- Det er simpelthen en trussel mod fagbevægelsen og andre organisationers ytringsfrihed, siger Poul Erik Skov Christensen.
- Det er tankevækkende, at regeringen alene lægger op til at fjerne portotilskuddet til fagpressen og ikke til dagspressen. Det ligner et slet skjult angreb på fagbevægelsen og andre organisationers muligheder for at kommunikere med medlemmer og offentlighed. Det er jo en kendt sag, at visse dele af fagbevægelsen ikke holder sig tilbage for at kritisere regeringen, så man kan godt få den tanke, at regeringen prøver at knuse dem, der taler Roma midt imod.
Tilskud til mangfoldigheden
Poul Erik Skov Christensen gør opmærksom på, at portostøtten i sin tid er indført for at sikre mangfoldighed og ytringsfrihed i en lille nation og et lille sprogområde som det danske.
- Fjernelse af portostøtten vil derfor være et angreb på ytringsfriheden, mener han.
SiD-formanden er ikke i tvivl om, at en gennemførelse af forslaget vil få ganske alvorlige konsekvenser for de berørte blade.
- For nogen vil det være døden. Men jeg ser umiddelbart tre muligheder for organisationerne:
- Man kan finde de nødvendige besparelser, så man kan opretholde sine blade i det nuværende omgang, men det er sandsynligvis ret urealistisk.
- Man kan nedsætte sin udgivelsesfrekvens og sidetal med naturligvis kvalitetsforringelse og dårligere kommunikation som resultat.
- Endelig er der ingen tvivl om, at mange organisationer kraftigt vil overveje om det er muligt at finde eller skabe et alternativ til Post Danmark som distributør. Det vil i øvrigt forringe Post Danmarks værdi på et tidspunkt, hvor man agter at sælge virksomheden, siger Poul Erik Skov Christensen.
Forligsbrud
Direktør i brancheorganisationen Dansk Fagpresse Christian Kierkegaard siger, at fagblade og tidsskrifter er stærkt afhængige af portotilskuddet.
- De er i hård konkurrence med dagblade, som får et større portotilskud og som er momsfrie. Fjernes tilskuddet vil der være tale om endnu større konkurrenceforvridning, mener han.
Den socialdemokratiske trafik- og postordfører Jacob Buksti mener, at regeringen er på vej mod et forligsbrud, idet bladtilskuddene er en del af postloven, som Socialdemokraterne er en del af.
Jacob Buksti oplyser i øvrigt, at Statsministeriets medieudvalg i en betænkning fra 1996 slår fast, at fagblade og organisationsblade udgør en meget vigtig del af informationsudvekslingen i et moderne samfund. Derfor fandt udvalget det ønskeligt, at man opretholder portostøtten.