167 mill. statskroner til udflytning af job
IØ-fonden hjalp Dansk Eternit Holding til at etablere fabrikker i Tjekkiet, som i sidste ende betød døden for Dansk Eternits fabrik i Aalborg og nedlæggelse af hundredvis af job.
Produktionen af eternitplader blev for et års tid siden flyttet fra Aalborg til Prag med 167 millioner statskroner i ryggen, og hundredvis af danske medarbejdere blev arbejdsløse. Ved udgangen af 2004 lukkede Dansk Eternit i Aalborg, hvor der op gennem 1990'erne var op imod 1.000 ansatte beskæftiget med at fremstille eternitplader.
I stedet flyttede ledelsen produktionen til Tjekkiet, hvor selskabet i begyndelsen af 1990'erne havde overtaget to fabrikker, der også producerer eternitplader.
Fagbladet 3F , der udkommer fredag den 28. januar kan nu afsløre, at Dansk Eternit Holdings medinvestorer i Tjekkiet hedder Industrialiseringsfonden for Østlandene (IØ) og Miljøinvesteringsfonden for Østlandene (MIØ). De to fonde har tilsammen investeret 167,5 millioner offentlige kroner i form af aktiekapital og lån siden 1992. Oplysningerne er hentet fra fondenes årsrapporter for 2003.
- Jeg er rystet over, at der er investeret så mange danske skattekroner i de tjekkiske fabrikker. Hvis de penge var investeret i Aalborg, kunne vi have bevaret samtlige danske arbejdspladser, ja formentlig skabt flere arbejdspladser, siger Morten Christensen, indtil marts 2003 tillidsmand på eternitfabrikken og i dag faglig sekretær i 3F Aalborg.
Skifter forklaring
Dansk Eternit Holding købte i 1992/93 to fabrikker i Tjekkiet, som i dag er fusioneret til én og har cirka 400 ansatte. Om lukningen af fabrikken i Aalborg siger nuværende direktør i Dansk Eternit Holding Ulrik Hartvig:
- Vi havde en overkapacitet, vi havde simpelthen en fabrik for meget, og så lukker vi den fabrik, det bedst kan betale sig at lukke, og det er Aalborg.
Han afviser i første omgang over for Fagbladet, at danske job er blevet udflyttet med de mange millioners støtte fra IØ og MIØ.
- IØ's medinvestering i Tjekkiet spiller ingen rolle i beslutningen om at lukke fabrikken i Aalborg. Vi havde formentlig købt den tjekkiske fabrik også uden IØ's medinvestering, siger Ulrik Hartvig, der dog ikke var i virksomheden på daværende tidspunkt.
Kort efter godkender Ulrik Hartvig sit citat til Fagbladet. Men lidt senere henvender direktøren sig igen til redaktionen og beder om at få ændret sit citat til følgende:
- IØ's medinvestering i Tjekkiet spiller ingen rolle i beslutningen om at lukke fabrikken i Aalborg. Vi havde formentlig ikke (Fagbladets fremhævelse) købt den tjekkiske fabrik uden IØ's medinvestering!
IØ-fonden: Beklageligt at job forsvinder
Sven Riskær, der administrerer de mange millioner kroner, som danske firmaer kan etablere sig for i udlandet, beklager, at danske arbejdspladser forsvinder.
- Det er beklageligt, når danske arbejdspladser forsvinder, men købet af en fabrik i Tjekkiet dengang i 1991 var tænkt som en ekspansion og samtidig en hjælp til et af de tidligere kommunistiske lande, som skulle hjælpes på fode.
Og i dag kan vi se, at alternativet til en etablering af produktion i
Tjekkiet åbenbart havde været, at fabrikken i Aalborg var lukket samtidig med, at hele virksomheden var forsvundet fra danske hænder, siger Sven Riskær.
- Det er samfundets pligt at vise solidaritet med de mennesker, der kommer i klemme på grund af udviklingen. De goder, samfundet opnår ved, at varerne fra lavtlønsområderne bliver billigere, må fordeles, så der er hjælp til omskoling og understøttelse for de mennesker, der bliver bragt i en forfærdelig situation, når deres arbejdspladser forsvinder, siger Sven Riskær.
- Jeg kan ikke forholde mig til, hvad virksomhedens nuværende direktør udtaler, men jeg oplevede, dengang man i 1991 besluttede at expandere ind i Tjekkiet, og det var min klare oplevelse, at det ikke var sket uden IØ-fondens medfinansiering og rådgivning. Dengang var der ikke tale om nedlukning i Danmark, og jeg kan tilføje, at IØ-fonden spillede en aktiv rolle også hvad angår udformning af miljømålsætning og arbejdsmiljø, siger Sven Riskær.