Budfirma: Vi har ikke tid til at tænke på sikkerhed

Avisbudenes dårlige arbejdsmiljø skyldes pres fra JP/Politikens Hus og Det Berlingske Officin, mener tillidsrepræsentant, der forudser endnu flere korttidsansatte udlændinge i branchen.

De dårlige arbejdsforhold vil få danskerne til at søge væk fra avisbudsbranchen, mener tillidsrepræsentant fra firmaet M-Press. (Arkivfoto)De dårlige arbejdsforhold vil få danskerne til at søge væk fra avisbudsbranchen, mener tillidsrepræsentant fra firmaet M-Press. (Arkivfoto)

Dagen efter Nyhedsbrevet 3F kunne afsløre, at tre ud af fem undersøgte budfirmaer får bundkarakterer for deres arbejdsmiljø af Arbejdstilsynet, har de implicerede underleverandører til Bladkompagniet travlt med at forklare sig.

Direktør Martin Sonne fra M-Press forklarer, at han ikke har haft tid til at rette op på arbejdsmiljøet.

- Vi havde andre ting at gøre. Det er meget rart at få et skub fra Arbejdstilsynet. For ellers får man ikke gjort det selv, siger Martin Sonne om de fire påbud M-Press har fået.

Hos STS-Distribution er direktør Claus Salling ærgerlig over Arbejdstilsynets dom over virksomheden. Han mener, at de to påbud, som virksomheden har fået, skyldes, at firmaet ikke kendte de formelle regler for arbejdspladsvurdering, og at de ansatte ikke har været interesseret i at være sikkerhedsrepræsentant.

- Den manglende arbejdspladsvurdering er mit ansvar. Det bliver ordnet inden Arbejdstilsynets deadline. Sidste år holdt vi valg af sikkerhedsrepræsentanter. Alle ansatte fik et brev, og jeg prikkede til nogen medarbejdere, som jeg mente vil være gode. Men ingen ville stille op, forklarer Claus Salling fra STS-Distribution.

Svært at skabe dialog på natarbejde

Han vil nu holde et sikkerhedsmøde med sig selv. Men helst vil han have de ansatte med.

- Når der ikke er en bedre dialog med medarbejderne, er det mest fordi de ikke ved, at de selv kan gøre noget ved problemer på jobbet, siger Claus Salling.

Ifølge ham kan det være svært at få gang i en bedre dialog. Det er fordi avisjobbet er natarbejde, hvor man ikke kan finde et tidspunkt, hvor alle kan mødes.

- Det går rasende stærkt. Aviserne skal være ude klokken halv syv hver morgen. Bagefter er alle trætte og vil hjem og sove, forklarer Claus Salling om de manglende møder.

Dårligt arbejdsmiljø

På flere avisdepoter fortæller de ansatte om toiletter, der aldrig bliver gjort rent, hvis de da ikke bliver henvist til at tisse i en port. Fagbladet 3F har tidligere skrevet om, hvordan optællere må løfte tonsvis af aviser fra asfalten . Imens siksakker varevogne ind og ud mellem avisbude, der ligger på knæ, mens de lægger aviser i taskerne.

- Det er et stort problem, at varevogne og personer ikke er adskilt. I det mindste skal arbejdgiverne sørge for, at der bliver malet striber på asfalten. Det er et krav i følge arbejdsmiljøreglerne, siger 3F's miljøkonsulent Peter Kirkegaard om den farlige trafik.

Ifølge Poul Erik, tillidsrepræsentant hos budfirmaet M-Press, bliver presset fra Bladkompagniet bare sendt videre nedad. Men det er de færreste danske ansatte, der vil finde sig i det arbejde. Han oplever, at M-Press hellere vil have udlændinge.

- Hvis en dansker er utilfreds, finder han bare et andet arbejde. Udlændinge er afhængige af jobbet og finder sig i mere, siger Poul Erik om forskellen på danske og udenlandske avisbude.

Det udnytter budfirmaer som M-Press. Han oplever, at de udenlandske ansatte kun arbejder i kort tid og ikke kræver deres rettigheder.
- Fordi de kun er i jobbet i nogle få måneder, får de aldrig sygeløn eller feriefridage. På den måde bliver de billigere at have ansat, forklarer tillidsrepræsentanten om de udenlandske avisbude.

Nyhedsbrevet 3F har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Kühl Distribution, der ligeledes har fået bundkarakter fra Arbejdstilsynet.