Budfirmaer tæt på konkurs

Fem ud af ti budfirmaer har blodrøde millionunderskud i regnskaberne. Revisorer advarer mod konkurs og giver hård kritik af ulovlige lån til ejerne.

Foruden millionunderskud låner ledelsen ifølge revisorerne også af firmaets kasse til private formål. På den måde ryger der 200.000-300.000 kroner ud af hvert firma. Foruden millionunderskud låner ledelsen ifølge revisorerne også af firmaets kasse til private formål. På den måde ryger der 200.000-300.000 kroner ud af hvert firma.

Konkursen lurer lige om hjørnet hos de firmaer, der har 3F'ere ansat til at dele aviser ud for Bladkompagniet.

Det viser Nyhedsbrevet 3F's gennemgang af regnskaberne for ti selskaber, der deler aviser ud for Bladkompagniet. Af de ti selskaber er fire på kanten af firmadøden.

- Fire af virksomhederne har et væsentlig underskud. De er i krise, fortæller revisor og Ph.D. ved Syddansk Universitet Ole Friis.

De fleste af budfirmaerne har Bladkompagniet som eneste kunde, men formand for Bladkompagniet Merete Eldrup forklarer, at de dårlige regnskaber et budfirmaernes eget ansvar.

- Det er klart, at vi presser firmaerne. Det er afgørende, at avisen kommer ud, siger Merete Eldrup.

Bladkompagniet ejes af Berlingske Tidende, Jyllands-Posten og Politiken.

Af de omkring 20 firmaer, der deler aviser ud for Bladkompagniet på Sjælland, er regnskaberne offentligt tilgængelig for de ti største firmaer. Det er dem, regnskabseksperten Ole Friis har gransket for Nyhedsbrevet 3F.

Han peger især på millionunderskud i fem af budfirmaerne. Ifølge ham viser det, at virksomhederne er under pres for at overleve og ikke kan få deres omkostninger ned på et niveau, hvor de bliver dækket ind af indtægten fra Bladkompagniet.

Revisorer advarer

De store underskud i budfirmaerne har fået firmaernes egne revisorer til at advare dem.
Tre af selskaberne har fået besked på at skaffe flere penge for at være lovlige i forhold til loven for anpartsselskaber. En sådan advarsel er ifølge statsautoriseret revisor Niels H. Enevoldsen fra BDO Scanrevison sjælden læsning i et regnskab.

- Det er ikke mange gange i sit liv, at en revisor skriver sådan om et selskab, lyder hans vurdering.

Ulovlige lån til ejerne

Foruden millionunderskud låner ledelsen ifølge revisorerne også af firmaets kasse til private formål. På den måde ryger der 200.000-300.000 kroner ud af hvert firma.

Det er ulovligt, advarer revisorerne.

- Det er et lovkrav, at selskaberne ikke låner til ejerne. Ellers bliver selskabet bare en tom skal uden penge. Det betyder, at der ved en konkurs ikke er penge til at betale kreditorerne, siger Ole Friis.

Herved forsvinder også mange af de penge, der skal beskytte de ansatte avisbude og leverandørerne, hvis firmaet går konkurs. Når chefen låner af kassen, må de ansatte derfor leve med usikkerhed for, hvad der skal ske, hvis firmaet går konkurs.

Desuden kræver loven, at der er et minimum af penge i et selskab, for at det må eksistere. Er kassen tom, skal der tilføres flere penge, eller selskabet skal lukkes, forklarer Ole Friis.

Se regnskaberne her:

Se regnskaberne her: