Avisbude tvunget til at tisse i porten
Så længe distributørerne ikke følger arbejdsmiljøreglerne, bør ingen tvinges til at gå med aviser, mener 3F Lager, Post & Service, som sender åbent brev til beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) før møde om avisbude.
For avisbude gælder bekendtgørelsen om skiftende arbejdssteder, og det betyder blandt andet, at de skal have adgang til toilet (inden for ti minutter), omklædningsrum, håndvask og et sted at spise deres mad, hvis de arbejder så længe, at de har ret til en pause. (Arkivfoto) Hvis ledige skal tvinges til at dele gratisaviser ud, skal arbejdsgiverne også overholde arbejdsmiljøreglerne. Så kontant er meldingen fra 3F Lager, Post & Service, som organiserer avisbude i København.
- De kan blive tilbudt et arbejde, som de kan tage imod eller ej. Men som det kører nu, vil det være helt urimeligt at tvinge nogen ud som avisbud - og så er det for så vidt ligegyldigt, om det er dansk eller udenlandsk arbejdskraft. Jeg synes i stedet, Claus Hjort Frederiksen skulle sætte Arbejdstilsynet på sagen, så reglerne kan blive overholdt, siger Henrik Forchhammer, der er faglig sekretær i afdelingen.
Åbent brev til Hjort
Sagen om import af udenlandske avisbude har fået beskæftigelsesministeren til at indkalde AF, kommuner og a-kasser til et møde i eftermiddag. 3F Lager, Post & Service har derfor skrevet et åbent brev for at gøre Claus Hjort Frederiksen opmærksom på, at mønten også har en bagside.
For avisbude gælder bekendtgørelsen om skiftende arbejdssteder, og det betyder blandt andet, at de skal have adgang til toilet (inden for ti minutter), omklædningsrum, håndvask og et sted at spise deres mad, hvis de arbejder så længe, at de har ret til en pause.
Bud tissede ved garageejers udgang
- Men sådan er det langt fra i virkeligheden. Faktisk oplever vi, at Bladkompagniet og dets distributører lukker lokaler, budene tidligere har kunnet bruge som varmestue. Ofte må de stå og sortere aviserne uden for en tankstation, og efter den første eller anden tur skal de stå svedende og vente måske 20 minutter på næste læs, siger Henrik Forchhammer.
Som eksempel nævner han, at en garage, der ellers blev brugt til at sortere aviser, netop er blevet opsagt. Fordi budet i mangel af toilet havde tisset ved udlejerens udgang.
- Det gør det ikke nemmere, at arbejdet foregår om natten. Men det er distributørens opgave at sørge for en liste over toiletter, budene har adgang til - for eksempel på tankstationer, siger Henrik Forchhammer.
Læs 3F LPS' åbne brev til beskæftigelsesministeren.
Læs 3F LPS' åbne brev til beskæftigelsesministeren.