Protestsanger lægger sag an mod Mærsk-plantage

Plantage med danske forbindelser anklages for at være skyld i justitsmord mod politisk sanger i Cameroun. Menneskerettighedsforkæmpere opfordrer Mærsk til at tage affære.

Protestsangeren Lapiro de Mbanga er netop blevet løsladt efter tre års fængsel i Cameroun i en sag, der fordømmes af en række menneskerettighedsorganisationer.Protestsangeren Lapiro de Mbanga er netop blevet løsladt efter tre års fængsel i Cameroun i en sag, der fordømmes af en række menneskerettighedsorganisationer.

Protestsangeren Lapiro de Mbanga er netop blevet løsladt efter tre års fængsel i Cameroun i en sag, der fordømmes af en række menneskerettighedsorganisationer.

Han har nu lagt sag an mod en direktør på bananplantagen SPM, der er delvist ejet af A. P. Møller - Mærsk. Ifølge sangeren og hans advokater var SPM under retssagen direkte medvirkende til den kontroversielle dom.

Sangeren blev dømt for at stå bag social uro, der ødelagde store dele af plantagen i 2008. Som følge af dommen skal han betale tre millioner kroner i erstatning til SPM.

- SPM har afgivet falske vidneudsagn og har anklaget mig uretmæssigt, så jeg kom i fængsel. Derfor har jeg lagt sag an mod firmaet og dets personaledirektør, Pierre Moulima, fortæller Lapiro de Mbanga.

Ifølge en række uafhængige iagttagere blev popstjernen reelt dømt, fordi han åbent har kritiseret landets enevældige præsident, Paul Biya, der har været ved magten i Cameroun siden 1982. Det skete blandt andet med en sang, der blev udsendt få måneder før dommen.

- Mærsk må tage affære

Organisationen Freemuse støtter sangerens sag og opfordrer Mærsk til at handle:

- I sagen mod Lapiro har internationale advokater påpeget, at regeringen i Cameroun har overtrådt såvel national som international lovgivning. Vi har set beviser for, at manageren for det delvist Mærsk-ejede selskab SPM har afgivet falsk vidneforklaring, siger projektchef Ole Reitov. Freemuse arbejder for at beskytte musikere og komponisters ytringsfrihed.

- Det er bemærkelsesværdigt og uværdigt, at hverken Mærsk eller SPM vil engagere sig i at trække alle falske anklager tilbage, når internationale advokater har samlet så mange beviser på, at styret og retssystemet i Cameroon er gennemkorrupt, mener Ole Reitov.

Amnesty International og International PEN har også kritiseret retssagen og fængslingen af Lapiro de Mbanga for at være uretfærdig.

A. P. Møller - Mærsk ønsker ikke at kommentere sagen, men henviser i stedet til SPM. Plantagens ledelse har dog ikke besvaret Nyhedsbrevet 3F's henvendelser.