Protestsanger løsladt efter tre år i fængsel

Musikeren Lapiro de Mbanga blev dømt for at stå bag uroligheder på Mærsk-plantage i Cameroun. Et justitsmord, mener menneskeretsorganisationer.

Musikeren Lapiro de Mbanga er nu løsladt efter tre års fængsel. (Foto: Freemuse)Musikeren Lapiro de Mbanga er nu løsladt efter tre års fængsel. (Foto: Freemuse)

Efter at have siddet tre år i fængsel, er protestsangeren Lapiro de Mbanga, nu blevet løsladt i det vestafrikanske land, Cameroun.

Sangeren blev dømt for at stå bag optøjer og hærværk på en bananplantage, der er delvist ejet af A.P. Møller-Mærsk, i februar 2008.

En række uafhængige iagttagere, vurderer dog, at Lapiro reelt blev fængslet, fordi han havde kritiseret landets enerådige præsident, Paul Biya, blandt andet i sine sange.

Ifølge Amnesty International fik Lapiro, der er en af Camerouns populæreste musikere, aldrig en fair retssag.

Efter tre års fængsel, har sangeren nu udstået sin fulde straf.

Mærsk nægter ansvar

Lapiro de Mbanga og flere menneskeretsforkæmpere, har beskyldt bananplantagen med navnet SPM og danske  Mærsk, for at bære en stor del af skylden for sangerens tre år i fængsel. Under retssagen mod Lapiro pegede en af Mærsk-plantagens advokater på den regeringskritiske sanger som ophavsmand til uroen.

- Bananselskaberne har tætte bånd til regeringen, og SPM hjalp præsidenten med at få ram på en af de skarpeste stemmer mod regimet, uden et eneste bevis, siger sangerens advokat, René Manfo.

SPM og de danske ejere i Mærsk nægter dog at have noget ansvar i sagen, og mens sangeren sad fængslet, trak selskabet sig fra sagen. Erstatningen på tre millioner er aldrig blevet betalt.

Glæde over løsladelse

Meddelelsen om Lapiros løsladelse vækker glæde i menneskeretsorganisationen, Freemuse, der har hovedsæde i København:

- Vi fejrer nyheden med Lapiro og hans familie. Vi har arbejdet for hans løsladelse i næsten tre år sammen med mange andre kræfter. Men vi vil fortsætte med holde øje med, hvad der sker med Lapiro de Mbanga, da vi ved, at han kan få problemer med sin sikkerhed, siger Marie Korpe, direktør i Freemuse.

International PEN og flere andre organisationer har desuden krævet sangeren løsladt.