Seks ud af ti spiserestauranter i Vejle har 3F-overenskomst

Overenskomst med 3F bruger spiserestauranter i Vejle til at sikre dygtige medarbejdere. 3F skal blive bedre til at fortælle om goderne under deres overenskomst, mener caféejer.

Gæsterne på Restaurant Remouladen i Vejle bliver vartet op af ansatte, der arbejder under en overenskomst med 3F. (Pressebillede fra Restaurant Remouladen)Gæsterne på Restaurant Remouladen i Vejle bliver vartet op af ansatte, der arbejder under en overenskomst med 3F. (Pressebillede fra Restaurant Remouladen)

Ansatte på over 60 procent af spiserestauranterne i Vejle-området arbejder under en 3F-overenskomst. I alt har 28 ud af 45 spiserestauranter sagt ja til, at deres medarbejderes løn- og arbejdsvilkår lever op til kravene i 3F's overenskomst. Det viser en opgørelse, som 3F Vejle har lavet for Fagbladet 3F.

De 15 ansatte hos restauranterne The Lodge og Remouladen i Vejle er dækket ind af 3Fs overenskomst. Driftsdirektør Daniel Bro Schmidt oplyser, at restauranterne oprindeligt åbnede uden overenskomst med 3F på grund af et ønske om fleksibilitet. Men efter en dialog med 3F Vejle lavede parterne ifølge driftsdirektøren en god lokalaftale, der sikrede, at virksomheden kunne få sine ønsker opfyldt, samtidig med at kravene i overenskomsten blev overholdt.

- Vi synes, at overenskomsten er et brand udadtil. Den viser, at vi følger reglerne, har styr på tingene, og at der intet er at komme efter, siger han.

Tiltrækker de bedste

Driftsdirektøren ser overenskomsten som en garanti til medarbejdere og kunder om, at restauranterne prioriterer trivsel hos medarbejderne højt.  

- Vi bruger overenskomsten til at tiltrække og fastholde medarbejdere. De bedste folk i branchen vil ikke arbejde uden overenskomst. Med 3F's overenskomst får vi en pakke, der er med til, at vi kan beholde medarbejderne, fordi overenskomsten giver mulighed for et liv ved siden af arbejdet, siger Daniel Bro Schmidt og fortsætter:

- Overenskomsten med 3F gør det umiddelbart sværere for os at lave økonomisk profit, fordi jeg er forpligtiget til blandt andet at betale en højere løn og give gode opsigelsesvarsler i forhold til restauranter uden overenskomst. Til gengæld får vi medarbejdere, der er bedre uddannede, og som bliver hos os i længere tid. Det udligner sig selv på den lange bane.

Ejer: Bedre retssikkerhed

Hos Conrad Café i Vejle oplyser ejer Martin Sikær Kristensen, at hans restaurant med 42 ansatte har haft overenskomst med 3F siden 2010. 3F Vejle og Conrad Café lavede overenskomsten efter en kortvarig faglig konflikt og blokade, som ifølge ejeren af restauranten var opstået på grund af manglende dialog mellem parterne.    

- Jeg har det godt med, at min restaurant har overenskomst med 3F. Medarbejdernes retssikkerhed er sikret bedre med overenskomsten, selvom jeg nu mener, at jeg hele tiden har opført mig anstændigt og betalt den løn, jeg skulle, siger Martin Sikær Kristensen.

- 3F skal være bedre til at informere alle om de goder, den enkelte medarbejder får ved at arbejde under en overenskomst indgået mellem Horesta og 3F, siger Martin Sikær Kristensen, der er valgt til byrådet i Vejle for Socialdemokraterne.