Forstå konflikten på to minutter

Vejlegården: Baggrund om den meget omtalte konflikt i Vejle og om, hvordan arbejdsmarkedet er indrettet.

Se forskellen på de to overenskomster her.Se forskellen på de to overenskomster her.

Den faglige konflikt mod forpagteren af Vejlegården, Amin Skov Badrgeigi, tager udgangspunkt i, at Amin Skov melder sig ind i Kristelig Arbejdsgiverforening og følger deres overenskomst med Krifa, Kristelig Fagforening.

Tidligere var restauranten dækket af den landsdækkende overenskomst mellem 3F og arbejdsgivernes organisation Horesta.

Fra perioden, hvor Amin Skov overtager forpagtning til 3F i december 2011 varsler konflikt, har der været flere forgæves forhandlinger.

En sammenligning mellem de to overenskomster viser, at 3F-overenskomsten på 41 ud af 46 punkter er bedre den kristelige. Det er især på løn og arbejdstid, det er en fordel for de ansatte at have en 3F-overenskomst.

Amin Skov har ret til frit at vælge, hvilken overenskomst han vil ansætte under. Til gengæld har de ansatte ikke friheden til at vælge, hvilken overenskomst de arbejder efter.

To unge medlemmer af 3F arbejdede som kokke på Vejlegården. Det blev til korte ansættelser, da de ikke kunne leve op til arbejdsgiverens krav og arbejdsvilkår. De siger, at de blev presset af Amin Skov til at skrive deres egen opsigelse.

I løbet af konflikten opretter 3F en blokade mod Vejlegården. Blokaden betyder, at man stiller sig op foran restauranten og gør opmærksom på konflikten. Blokaden betyder ikke, at gæster ikke kan komme ind og spise et måltid.

Konfliktens forløb

19. marts 2012 indleder 3F konflikten. Målet er at få dækket arbejdspladsen og de ansatte af en landsdækkende overenskomst.

13. april starter en række andre fagforbund i LO en sympatikonflikt. Medlemmerne i de andre fagforeninger udtrykker dermed sympati med 3F. De ønsker ikke at udføre arbejde, der kan forbindes med konflikten.

Den lovlige sympatikonflikt betyder, at leverancer af eksempelvis varer eller afhentning af affald ikke længere kan ske som sædvanligt.

17. juli bliver Vejle Amts Folkeblad inddraget i konflikten. Ansatte på trykkeriet ønsker ikke at udføre arbejdet med annoncer for Vejlegården. Annoncerne betragtes som enhver anden vare. Folkebladet kan uden problemer udkomme normalt, hvis annoncerne ikke er med i avisen.

Sympatikonflikten mod annoncerne fra Vejlegården bliver af liberale politikere udlagt som et angreb på ytringsfriheden. Konfliktretten blev betegnet som umoderne af folketingsmedlem Inger Støjberg fra Venstre. Partiet har sammen med Dansk Folkeparti fremlagt et forslag i Folketinget, som forbyder konflikter som den på Vejlegården.

Dansk Arbejdsgiverforening og Horesta blander sig i den offentlige debat og frabeder sig politisk indblanding i arbejdsmarkedet.

Konflikt og sympatikonflikt er de midler, som ansatte har til at opnå ordnede løn og arbejdsforhold. Modsat har arbejdsgiverne retten til udelukke ansatte fra arbejdspladsen gennem en lockout.

Det er dele af Hovedaftalen fra 1899 mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Aftalen er gennem tiden moderniseret, men grundlæggende forpligter begge parter sig til at holde fred i perioderne mellem forhandlingerne om nye overenskomster. Strejker eller lockout i mellemperioden dømmes overenskomststridige af Arbejdsretten og straffes med bøde.

19. juli bliver 3F's hjemmeside angrebet af hackere. Hjemmesiden lukker og knap 30.000 ledige medlemmer af 3F kan ikke længere udfylde deres dagpengekort via internettet. I stedet er de nødt til at møde op i deres afdeling og udfylde dagpengekortene. Kortene tastes derefter ind manuelt. 3F anmelder hacher-angrebet til politiet.

26. juli lykkes det et stort antal ansatte i 3F at sikre, at dagpengene bliver udbetalt til tiden.

28. juli mødes 3F formand Poul Erik Skov Christensen med Amin Skov Badrgeigi for at finde en løsning på konflikten. 3F møder med ønsket om, at ansatte på Vejlegården ikke kan stilles ringere end de forhold, der gælder i resten af landet. Amin Skov afviser at indgå en sådan aftale og henviser til sin ret til at aftale løn og arbejdsforhold efter en kristelig overenskomst.

 

Lønsammenligning mellem 3F og KRIFA

Lønsammenligning mellem 3F og KRIFA

Overenskomst-3F-Krifa-46-punkter

Overenskomst-3F-Krifa-46-punkter

Hovedoverenskomsten 3F - HORESTA 2012

Hovedoverenskomsten 3F - HORESTA 2012