3F bakker op om sygefraværsaftale

Mandag indgik DA og LO en trepartsaftale med Beskæftigelsesministeriet om at nedbringe sygefraværet. 3F's næstformand Jane Korczak bakker aftalen op.

Øget dialog og et ændret syn på sygefravær er blandt de nye initiativer, der skal nedbringe sygefraværet.Øget dialog og et ændret syn på sygefravær er blandt de nye initiativer, der skal nedbringe sygefraværet.

Øget dialog og et ændret syn på sygefravær er blandt de 39 nye initiativer til 170 millioner kroner, der skal nedbringe sygefraværet som et led i den aftale, regeringen og arbejdsmarkedets parter har indgået.

En aftale som blandt andet indebærer, at arbejdsgiveren senest i fjerde sygeuge skal have en samtale med sygemeldte for at diskutere mulighederne for fastholdelse. Hvor jobcentrene skal have mulighed for at spille en langt mere aktiv rolle, og hvor de nuværende lægeerklæringer om uarbejdsdygtighed erstattes af en "mulighedserklæring", der sætter fokus på løsninger, så man kan fortsætte i arbejdslivet.

I 3F er næstformand Jane Korczak parat til at bakke op om aftalen.

- Der er mange, der skal begynde at arbejde anderledes, hvis det her skal blive en succes. Men det har vi en klar interesse i. Der skal ske noget nu, for vi ved, hvor svært det er at komme tilbage på arbejdet for mange af vores medlemmer, når de har gået syge i mere end tre måneder.

3F vil følge udviklingen nøje

3F har løbende været inddraget i arbejdet med aftalen gennem LO og har noteret sig, at der er sket en række forbedringer i forhold til det udspil, regeringen oprindeligt kom med. Og helt afgørende har det været og vil fortsat være, om der er elementer i aftalen, hvor syge kommer til at opleve et nyt voldsomt pres. For eksempel den nye "mulighedserklæring", der som udgangspunkt er baseret på en dialog mellem arbejdsgiver og sygemeldte medarbejder.

- Der er man som syg den svage part og i en situation, hvor man kan føle sig meget alene. Derfor ville vi gerne have haft indføjet, at man kunne få sin tillidsrepræsentant med som bisidder. Men det skete ikke, så selvfølgelig er noget af det, vi vil følge meget nøje, hvorvidt medlemmer kommer til at opleve et urimeligt pres.

Den samlede trepartsaftale ventes i sin nuværende form at koste 170 millioner kroner og skal nu drøftes med de politiske partier.