Honorar til tillidsfolk betales af fond
OK07: Arbejdsgiverne skal ikke selv betale nyt honorar til virksomhedens tillidsfolk. Det finansieres ved at forhøje bidraget til Industriens Uddannelsesfond.
- Jeg har hørt, at nogle tillidsfolk frygter, at arbejdsgiveren vil forsøge at modregne beløbet, når der skal forhandles løn for kollegerne. Men med den konstruktion, vi har lavet, mener jeg, at den frygt er ubegrundet, siger formanden for 3F's Industrigruppe, Børge Frederiksen. (Harry Nielsen) Lønsedlen vil se ud som den plejer, når industriens tillidsfolk til efteråret begynder at modtage honorar for at udføre deres hverv.
Honoraret vil nemlig ikke blive udbetalt af deres arbejdsgiver, men via Industriens Uddannelsesfond.
Det fremgår af den overenskomstaftale, Dansk Industri og CO-industri har indgået.
- Jeg har hørt, at nogle tillidsfolk frygter, at arbejdsgiveren vil forsøge at modregne beløbet, når der skal forhandles løn for kollegerne. Men med den konstruktion, vi har lavet, mener jeg, at den frygt er ubegrundet, siger formanden for 3F's Industrigruppe, Børge Frederiksen.
En anden væsentlig begrundelse for at bruge uddannelsesfonden er at undgå beskyldninger om indspisthed.
- Hvis pengene blev udbetalt direkte af arbejdsgiveren, risikerede det skabe øget afhængighed mellem ledelsen og tillidsfolkene, og det vil vi for alt i verden undgå, siger Børge Frederiksen.
Honoraret finansieres ved at hæve bidraget til Industriens Uddannelsesfond fra ti til 30 øre pr. arbejdstime. Dermed vil virksomheder, hvor der ikke er valgt tillidsrepræsentant, også komme til at bidrage.
Tillidsfolkene vil modtage 8.000, 15.000 eller 30.000 kroner om året, alt efter hvor stort deres valggrundlag er. Pengene vil blive udbetalt en gang i kvartalet fra fjerde kvartal i år.
For fællestillidsrepræsentanter er valggrundlaget lig med det samlede antal medarbejdere, der er omfattet af overenskomsten.
Børge Frederiksen mener, det er vigtigt at tillidsfolkene nu får en kompensation.
- En undersøgelse blandt 3F's tillidsfolk viser, at det største problem er, at det ofte går ud over fritiden. Nu kan vi måske både få lokket nogle nye til og få nogle til at holde ud lidt længere, siger han.
Overenskomstforliget på industriens område
Overenskomstforliget på industriens område