Kræver mere kontrol med udenlandske firmaer
Dansk Folkeparti vil have "tyske regler", der giver bedre mulighed for at kontrollere udenlandske firmaer, der udstationerer arbejdskraft til Danmark.
- Vi har derfor bedt beskæftigelsesministeren redegøre for de gældende regler i Tyskland. Hvad der er muligt og inden for EU-reglerne i Tyskland, er det naturligvis også muligt at kræve i Danmark, siger partiets arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted.
(Arkivfoto.) Kontrollen med de udenlandske virksomheder, der udstationerer arbejdskraft til Danmark, skal være skrappere.
Det mener Dansk Folkeparti, der er på vej med ændringsforslag til udstationeringsloven.
Lovændringer er i øjeblikket på vej gennem Folketinget, blandt andet for at gøre det muligt at oprette et nyt register over udstationerende virksomheder og deres udstationerede medarbejdere.
Men Dansk Folkeparti undrer sig over, at der lægges op til slappere vilkår end der gælder i Tyskland.
- Vi har derfor bedt beskæftigelsesministeren redegøre for de gældende regler i Tyskland. Hvad der er muligt og inden for EU-reglerne i Tyskland, er det naturligvis også muligt at kræve i Danmark, siger partiets arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted.
Dansk Folkeparti ønsker anmeldelsespligten til registret skærpet, idet der i lovforslaget lægges op til, at de udstationerende firmaer har otte dage til at melde ændringer, for eksempel i antallet af udstationerede medarbejder eller i arbejdssted.
- Hvis man skal undgå for mange smuthuller, skal ændringerne ske fra dag ét, siger Bent Bøgsted til Nyhedsbrevet3F.
Pligt til skiltning ved alle byggepladser
Dansk Folkeparti ønsker endvidere, at der bliver pligt til skiltning ved alle danske byggepladser med informationer om bygherre og alle involverede byggefirmaer.
Skiltning har længe også været et ønske fra fagbevægelsen, idet andre lande - blandt andre Tyskland og Finland - har gode erfaringer med lignende skiltning. Skiltetvang er ikke en del af lovforslaget, primært på grund af modstand fra arbejdsgiverne.
- Jeg har svært ved at forstå modstanden. Skiltning behøver ikke at være stor og dyr. Det kan jo være et skilt som for eksempel ejendomsmæglerne bruger i forbindelse med salg, og for firmaer med rent mel i posen, vil skiltning jo være god reklame, siger Bent Bøgsted.
- Jeg har forstået, at man i Tyskland ikke kræver meget mere end en A4-side ved indgangen til en byggeplads. Her kan alle interesserede, det vil sige både myndigheder og fagforeninger, få informationer om alle aktører på pladsen. Og hvis det fungerer i Tyskland, har jeg svært ved at tro, at det ikke også kan fungere i Danmark.
Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet, har som deltager i en følgegruppe til Østaftalen, været tæt på ændringerne i udstationeringsloven.
- Vi synes stadig, at skiltning er en god ide, men arbejdsgiverne er af en eller anden grund stærk modstander. Vi har derfor koncentreret os om at gøre registret så effektivt og anvendeligt som overhovedet muligt, og det mener jeg er lykkedes. Det skal være muligt at abonnere på registret og få daglige meddelelser om nye anmeldelser og ændringer. Dermed bliver registret et meget vigtigt arbejdsredskab for ikke bare myndighederne men i høj grad også for fagbevægelsen, siger Gunde Odgaard.
Krav om lønsedler på byggepladsen
I foreningen Rejsearbejdere.dk, der længe har arbejdet for skærpet kontrol med udenlandske byggefirmaer, siger formanden, murer Hans Erik Meyer, at Dansk Folkeparti ikke behøver at afvente beskæftigelsesministerens svar.
- Jeg har i dag fra de tyske myndigheder fået bekræftet de tyske regler, som de fremgår af en lov fra 2004 om bekæmpelse af sort og illegalt arbejde.
- Der er fortsat anmeldelsespligt fra arbejdets første dag, og det gælder også ved ændringer. Der er fortsat pligt til skiltning, om end de enkelte delstater har lidt forskellige regler.
- Endelig - og det er nok så vigtigt - så har udenlandske byggefirmaer desuden pligt til på selve byggepladsen at have kopier af ansættelseskontrakt og lønsedler for deres udstationerede medarbejdere, så det overfor de tyske myndigheder kan dokumenteres, at de udstationerede medarbejdere arbejder på lovlig grund. En lignende regel bør efter vores mening indarbejdes i den danske udstationeringslov, siger Hans Erik Meyer.