Opgiver at anmelde illegalt arbejde
Antallet af anmeldelser til politiet om illegalt arbejde styrtdykker - blandt andet fordi politiet ikke prioriterer arbejdet
Antallet af anmeldelser til politiet om illegalt arbejde styrtdykker - blandt andet fordi politiet ikke prioriterer arbejdet (Arkivfoto.) Mens antallet af anmeldelser til politiet om ulovligt arbejde er halveret på et år, modtager 3F fortsat et stort antal henvendelser om muligt illegalt arbejde.
Politiet modtog i årets første måneder blot 45 anmeldelser om ulovligt arbejde.
- Det antal får vi i løbet af blot to uger alene via internettet, siger Kurt Hedemand, konsulent i 3F og daglig koordinator i forbundets aktiviteter med udenlandsk arbejdskraft.
I 3F er man ikke specielt overrasket over, at antallet af anmeldelser til politiet falder.
- I en del af de henvendelser, som vi modtager, oplyser anmelderen direkte, at det er politiet, der har henvist til fagforeningen, "fordi fagforeningen ved hvad der foregår", siger Kurt Hedemand.
Den samme oplevelse har man i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København, en af de 3F-afdelinger med flest sager om udenlandsk arbejdskraft.
- Vi anmelder stort set ikke længere de forhold om ulovlig arbejdskraft, som vi støder på. Politiet prioriterer det ikke, og derfor gider vi ikke spilde vores tid på anmeldelser, siger faglig sekretær Carsten Bansholm.
3F: Det acceptable flytter sig
Selv om 3F fortsat modtager et stort antal henvendelser om formodet illegalt arbejde, er antallet dog væsentligt mindre end for et par år siden.
- Folk er generelt harme over, at den udenlandske arbejdskraft udnyttes og ser de polakker indkvarteret under usle forhold, eventuelt på selve arbejdspladsen, så henvender de sig. Men efterhånden som der er flere og flere udenlandske håndværkere i landet, vænner man sig til det. Hvad der er acceptabelt flytter sig med andre ord, vurderer, siger Kurt Hedemand.
- Det betyder naturligvis også noget for motivationen for at anmelde, at man ikke oplever, at der sker noget. Hvis man én gang har anmeldt noget, som man tror er ulovligt, og kan se at arbejdsforholdet fortsætter uændret, foretager man sikkert ikke anmeldelse næste gang, man ser noget, der kan være illegalt, siger han.
Prioritet som cykeltyveri
Også i BJMF oplever man en vis afmagt fra omgivelserne.
- Som fagforening kan vi jo ikke stoppe eventuelt ulovligt arbejde, og hvis en sag skal løses fagligt, er det noget som tager tid - ofte megen tid. Det er sådan set til at forstå, at borgerne mister lysten til at henvende sig, hvis de ikke oplever, at der sker noget som følge af henvendelsen, siger Carsten Bansholm.
Tidligere foretog afdelingen politianmeldelse, hver gang man vurderede, at et arbejdsforhold var ulovligt.
- Det gør vi ikke mere. Selv om vi for eksempel konstaterer, at de ikke har en E101-blanket (lovpligtig blanket om social sikring i hjemlandet, red.) eller er udstationeret fra et vikarbureau (hvad der ikke er tilladt), så anmelder vi det ikke. Vi tager stort set kun en rent faglig tilgang og prøver at overenskomstdække og organisere. Kun i meget grove tilfælde foretager vi politianmeldelse, siger han.
Om baggrunden for afdelingens ændrede prioriteringer, siger Carsten Bansholm: - Det tager tid at udarbejde en begrundet politianmeldelse, men vi får ingen tilbagemelding fra politiet og har ikke haft indtryk af, at arbejdet prioriteres. Fra minister og politiledelse hører vi, at området skal prioriteres, og det er måske også lige det man gør, når det efter vores vurdering får opmærksomhed som cykeltyverier.
Fortsat masser af plat
Borgerhenvendelser om muligt illegalt arbejde, som 3F modtager via sin hjemmeside, bliver sendt videre til den afdeling, som geografisk eller fagligt dækker området.
- Her kender man i mange tilfælde det pågældende arbejde og ved, om det hører til i den tvivlsomme ende, siger Kurt Hedemand.
- En del henvendelser kan derfor hurtigt henlægges, men det er mit indtryk, at der desværre er kød på mange af henvendelserne. Der er fortsat udbredt plat og svindel med udenlandsk arbejdskraft, men det er og bliver ikke fagforeningernes opgave at bedrive efterforskning i, om udlændingeloven er overtrådt. Det er alene politiet - og det er ikke den opgave, der prioriteres højest for nu at sige det diplomatisk.