Udenlandsk arbejdskraft lever livet farligt

Udlændinge har ringere arbejdsvilkår og arbejdsmiljø på det nordiske arbejdsmarked.

Udenlandsk arbejdskraft rammes langt hyppigere af dødsulykker end danskere og er generelt mere udsat for ulykker på arbejdspladsen. Det gælder i hele Norden, viser rapport fra Nordisk Ministerråd.  (Arkivfoto: Harry Nielsen.)Udenlandsk arbejdskraft rammes langt hyppigere af dødsulykker end danskere og er generelt mere udsat for ulykker på arbejdspladsen. Det gælder i hele Norden, viser rapport fra Nordisk Ministerråd. (Arkivfoto: Harry Nielsen.)

Udenlandsk arbejdskraft i de nordiske lande har ringere arbejdsmiljø og dårligere sikkerhed end deres nordiske kolleger. Sådan lyder konklusionen i en frisk rapport fra Nordisk Ministerråd.

Arbejdsmiljøkonsulent Ulrik Spannow fra BAT-kartellet, byggeforbundenes paraplyorganisation, er ikke overrasket.

- Selv om statistikmaterialet er mangelfuldt, så er det præcis det samme, vi gennem lang tid har hørt fra fagforeningerne og fra vores polsktalende konsulenter, siger han.

I Danmark er hver sjette eller syvende dødsoffer for en arbejdsulykke fra udlandet. Sådan har det været de seneste fire år.

- Den udenlandske arbejdskraft rammes dermed langt hyppigere af dødsulykker end danske statsborgere, siger Ulrik Spannow.

Han kalder det ærgerligt, at Arbejdstilsynet ikke opgør udlændingenes antal ulykker i forhold til beskæftigelse og heller ikke efter branche.

Accept af dårligere vilkår

Rapporten er første led i et projekt om udenlandsk arbejdskraft i de nordiske lande. Det skal skabe viden om, hvordan rekruttering af udenlandsk arbejdskraft kan forbedres, så man forebygger social dumping og tilbud om gode arbejdsforhold ”kan bruges aktivt som tiltrækningskraft”, som det hedder i rapportens forord.

Det fremgår af rapporten, at der kun er få undersøgelser af udenlandske arbejderes arbejdsmiljø. De resultater, der foreligger, peger imidlertid på problemer. Ikke mindst i bygge- og anlægsbranchen i form af midlertidigt ansat udenlandsk arbejdskraft og udenlandske virksomheders udstationerede arbejdstagere.

Blandt problemerne nævnes manglende kendskab til nordiske standarder for arbejdsmiljø og accept af farligere vilkår.

Tid til handling

Selv om talmaterialet er mangelfuldt, mener Ulrik Spannow, at man ved tilstrækkeligt til at komme i gang med handling.

- Vi ved blandt andet, at uholdbar sikkerhedskultur giver flere ulykker, siger han.

Blandt nødvendige tiltag nævner Ulrik Spannow, at danske virksomheder med udenlandsk arbejdskraft tager både deres introduktions- og instruktionsforpligtelse alvorligt og vurderer behovet for sproglig bistand. Desuden skal bygherrer stille krav til arbejdsmiljøet, og danske kolleger skal støtte udenlandske kolleger i indføring i dansk sikkerhedskultur. Endelig skal Arbejdstilsynet forstærke sit fokus på udenlandske virksomheder med aktivitet i Danmark.