Udlændinge er oftere i fare på byggepladserne

Arbejdstilsynets landsdækkende byggepladskontrol afslørede ringe sikkerhed for mange udlændinge - men også eksempler på, at ordentlig planlægning kan lade sig gøre

En kommunal byggeplads i Høje Taastrup, som Arbejdstilsynet lukkede tidligere på ugen. Nu er adgangsvejene ved at blive sikret.  (Foto: Harry Nielsen.)En kommunal byggeplads i Høje Taastrup, som Arbejdstilsynet lukkede tidligere på ugen. Nu er adgangsvejene ved at blive sikret. (Foto: Harry Nielsen.)

Udlændingene lever livet farligt på danske byggepladser. Det viser det faktum, at fem udenlandske bygningsarbejdere er blevet dræbt under arbejdet alene i år.

Det store problem er manglende kendskab til danske regler og utilstrækkelig instruktion.

Det understregede en landsdækkende kontrol, som Arbejdstilsynet gennemførte onsdag med særlig fokus på udenlandske og nyansatte bygningsarbejdere.

- Vi ser, at udenlandske bygningsarbejderes forhold er ringere end deres danske kollegers. Og vi oplever, at udenlandske firmaer tilsyneladende ikke kender de danske regler, siger Sonja Ploug Jensen, kontorchef i Arbejdstilsynet, efter kontrolaktionen.

- De sætter ikke rækværk og bruger ikke sikkerhedsline, og de arbejder på glatte tage. Også udenlandske medarbejdere i danske firmaer er ofte i fare, fordi de ikke er instrueret ordentligt på et sprog, de forstår, siger hun.

Tilsynschef for Arbejdstilsynet i Region Syddanmark Hanne Sofie Tromborg Olsen understreger, at der naturligvis er udenlandske firmaer, som har styr på sikkerheden, men at det generelle billede viser, at det halter med instruktionen.

- De fleste udenlandske bygningsarbejdere er østeuropæere, som det i mange tilfælde er sværere at kommunikere med. Derfor har arbejdsgiverne noget af en udfordring, men det er arbejdsgivernes ansvar at give en ordentlig instruktion, uanset hvor arbejdskraften kommer fra. Hvis de entrerer med udenlandske ansatte, må de gøre en ekstra indsats for at få givet instruktion, siger hun.

Flere livsfarlige situationer

De tilsynsførende i Arbejdstilsynet oplevede lidt af hvert under kontrollen.

På en byggeplads i Region Syddanmark så de eksempelvis en arbejder, der i 13 meters højde helt ude ved bygningens kant bugserede rundt med et betonelement. Han havde sikkerhedsline på - men den var ikke fastgjort.

I et andet tilfælde var en lærling i gang med at opsætte rækværk i seks meters højde. Han havde ganske vist sikkerhedsline på, men den var syv meter lang og havde ikke hjulpet ham i tilfælde af et fald.

Hanne Sofie Tromborg Olsen: "To af vores tilsynsførende oplevede en af de mere groteske byggepladser: De var kun lige trådt ind på pladsen, da de konstaterede en ubeskyttet og åben, kørende tvangsblander. Så fortsatte de ad mudrede adgangsveje, så et stillads, der ikke var fastgjort, og med en ikke fastgjort stige som eneste adgangsmulighed. Så mødte de en teleskoplæsser, der blev betjent af en person uden det lovpligtige certifikat, og læsseren stod oven på strømførende kabler - og i øvrigt så var pladsens el-tavler ikke godkendt. Med andre ord en plads uden nødvendig planlægning."

Godt arbejdsmiljø betaler sig

På omkring hver tredje byggeplads var forholdene i orden.

- Og der var skam også mønsterpladser imellem med god belysning, flotte ryddelige adgangsveje og varme inde bag inddækningen i et råhus. Derfor er det ikke så bedrøveligt det hele, men når der opleves direkte livsfarlige forhold, så kommer de gode pladser ikke til at fylde ret meget i det samlede billede, siger Hanne Sofie Tromborg Olsen.

- Men de gode pladser fortæller os jo samtidig, at det godt kan lade sig gøre at planlægge arbejdet og indrette byggepladsen på en ordentlig måde. Arbejdsgiverne siger endda, at der er en gevinst ved at have styr på arbejdsmiljøet. De kan følge deres tidsplan, gøre projektet færdig i tide, risikerer ikke at blive afbrudt i arbejdet af Arbejdstilsynet - og vigtigst af alt, så udsætter de ikke deres medarbejdere for risiko, siger tilsynschefen.