Fem gode råd til sikker vinterkørsel
I starten af næste uge varsler DMI nattefrost, som kan påvirke kørselsføret. Læs om, hvordan du kommer sikkert frem i bilen.
Når vintervejret rammer, så er det vigtigt, at man kender bilens begrænsninger og sine egne begrænsninger, fortæller Bent Grue, der er køreteknisk chefinstruktør. (Foto: Colourbox) Danmark har endnu været skånet for en rigtig vinter med masser af sne og isglatte veje. Men weekendvejret og næste uge kan bære præg af vinter.
Derfor er det en god idé at stille vækkeuret et kvarter tidligere, end du plejer, så der er tid til at skrabe bilen fri for is og køre efter forholdene på vej til arbejde, siger Bent Grue, der er køreteknisk chefinstruktør på FDM Sjællandsringen.
- Men det vigtigste er, at man har vinterdæk på bilen og kører efter forholdene, forklarer Bent Grue.
Kend din bil
I det hele taget er der meget ved bilen, som man skal kende godt for at blive den bedste billist.
- Du skal vide, om din bil skrider ud med for- eller bagende, for hver bil har sine finurligheder, som man hen ad vejen lærer at kende. Skifter man bil, er der mange nye ting, man skal lære, fortæller Bent Grue.
5 gode råd til sikker vinterkørsel
1: Pas på sort is
Sort is er et tyndt og gennemsigtigt lag is, som lægger på asfalten. Det er et af de farligste vinterføre, fordi man fejlagtigt tror, at det er vand, som ligger på vejbanen. Specielt nu, hvor der er meget regn og slud, kan sort is forekomme, hvis det bliver minusgrader.
2: Kør i god tid
Kør i god tid, planlæg turen, og brug hellere et kvarter mere på vej til jobbet om morgenen. Der går hurtigt fem minutter med at skrabe is af forruden, og derefter er der de glatte veje, som man skal være opmærksom på.
3: Test vejen
Er du i tvivl om underlagets farbarhed, så prøv at bremse en gang (når det er forsvarligt). Vær blot opmærksom på, at der sagtens kan være tørt på visse veje og glat på andre.
4: Hold afstand
Hold en afstand på minimum to-tre køresekunder, så der ikke opstår den store stress/paniksituation, hvis bilen foran dig bremser hårdt op.
5: Tilmeld dig et køreteknisk kursus
Mange nye biler har elektronisk stabilitetskontrol (ESC), hvor bilen selv retter op, hvis for- eller bagende er ved at skride ud.
Ved ældre biler skal du selv redde udskridningen, og det kræver øvelse. Den øvelse kan du få ved at tilmelde dig et køreteknisk kursus på for eksempel FDM Sjællandsringen.