Syddanske firmaer foretrækker tyskere

Over halvdelen af virksomhederne i Syddanmark har benyttet udenlandsk arbejdskraft

At tyskere er populær arbejdskraft i grænseregionen er ikke ukendt. Men det er ikke hele forklaringen på den store andel af tyskere. Analysen viser også, at mange firmaer på Fyn har ansat tysk arbejdskraft.At tyskere er populær arbejdskraft i grænseregionen er ikke ukendt. Men det er ikke hele forklaringen på den store andel af tyskere. Analysen viser også, at mange firmaer på Fyn har ansat tysk arbejdskraft.

Over halvdelen af virksomhederne i den nye syddanske region, der består af Fyn og Sydjylland, anvender udenlandsk arbejdskraft. Og langt den mest anvendte arbejdskraft kommer fra Tyskland. Desuden ser de fleste firmaer en fordel i kun at rekruttere fra ét land.

Det viser en analyse, som Syddansk Universitet har foretaget for Beskæftigelsesregion Syddanmark i perioden august 2006 til juli 2007. Knap 2.000 virksomheder har deltaget i undersøgelsen. 55 procent heraf benyttede udenlandsk arbejdskraft i perioden.

Af virksomheder, der benytter udlændinge, er det 60 procent, som anvender tyskere. 22 procent anvender polakker.

At tyskere er populær arbejdskraft i grænseregionen er ikke ukendt. Men det er ikke hele forklaringen på den store andel af tyskere. Analysen viser også, at mange firmaer på Fyn har ansat tysk arbejdskraft.

- Inden for byggeriet er det min påstand, at der er flere tyskere end polakker i hvert fald på de sydfynske byggepladser, siger faglig sekretær Tommy Christensen, 3F Sydfyn.

- Derimod er der flere polakker og ukrainske praktikanter inden for gartneri og landbrug.

Tommy Christensen har som repræsentant for 3F siddet i en styregruppe og fulgt analysearbejdet tæt.

Mange polakker i industrien

Det er stort set alle brancher, der gør brug af udenlandsk arbejdskraft.

I forhold til branchernes andel af syddanske virksomheder er det især inden for industri og byggeri, der gøres brug af udlændinge.

- Det er lidt overraskende, at industrivirksomhederne i så høj grad ansætter udlændinge. Man har nok et billede af, at det især er inden for det grønne område og byggeri, at der er udlændinge. Men en del mindre industrivirksomheder har helt fravalgt dansk arbejdskraft og har alene udlændinge - og det er så oftest polakker, siger Tommy Christensen.

Det bekræfter samtidig et andet element i analysen, nemlig at virksomhederne foretrækker kun at have arbejdskraft fra ét land - eller et andet land end Danmark.

Byggefirmaer ønsker tyskere

I grænselandet oplever 3F Aabenraa således, at flere arbejdsgivere decideret spørger efter tysk arbejdskraft.

- Det gælder især virksomheder, der i forvejen har tyskere ansat, siger Gynther Honnens, brancheformand for byggeområdet i afdelingen.

- Arbejdsgiverne er bange for konflikter, når dansk og udenlandsk arbejdskraft er ansat samme sted. Det fortæller os, at tyskerne selvom de overholder overenskomsten, ikke får det samme som danskerne. Det er naturligvis meget bekymrende, at arbejdsgiverne vælger udenlandsk arbejdskraft, når der rent faktisk er dansk at få, siger han.

Murerledigheden er aktuelt stigende i Sønderjylland.

"Ikke fordi de er billigere"

Flere end tre fjerdedele af analysens virksomheder svarer ikke så overraskende, at det er akut mangel på arbejdskraft, der har fået dem til at vende blikket mod udlandet. Derimod angiver blot fem procent, at årsagen er, at udlændingene er billigere.

- Ja, sådan svarer de, men jeg er lige ved at sige, hvad skal de næsten ellers svare. Vi ser måske en lidt anden virkelighed i vores daglige opsøgende arbejde, siger Tommy Christensen.

Gynther Honnens: - På murerområdet er der ingen tvivl om, at firmaer bruger tyske murere for at få det billigere.

Om rekrutteringen siger analysen, at det oftest er personlige netværk eller direkte henvendelse fra udenlandsk ansøger, der fører til ansættelse. I 14 procent af tilfældene er det vikarbureauer, der har anvist arbejdskraften.

Læs hele rapporten

Læs hele rapporten