Rekordstort lønhop i hotel og restauration
Manglen på arbejdskraft giver kokke og tjenere mere i lønningsposen, viser DA’s statistik for andet kvartal 2008.
Hotel- og restaurationsbranchen topper statistikken over lønudviklingen i andet kvartal af 2008. ((Arkivfoto: Colourbox)) Hotel- og restaurationsbranchen topper i Dansk Arbejdsgiverforenings statistik over lønudviklingen i andet kvartal af 2008.
Hele 6,2 procent er lønnen steget, og næstformand John Frederiksen, 3F Privat Service, Hotel og Restauration, er begejstret.
- Jeg har ikke set lignende i hvert fald de seneste ti år, og det glæder mig, at kokke, tjenere og andre i branchen for alvor er begyndt at banke på døren til lønkammeret.
- Det er i høj grad på tide, at der sker noget lønmæssigt, og her kommer manglen på arbejdskraft os til hjælp. Arbejdsgiverne er nødt til at honorere gode medarbejdere. Ellers rejser de bare et andet sted hen.
- Men jeg tager også den flotte stigning som et udtryk for, at lokale lønforhandlinger er ved at slå igennem. Vore overenskomster er minimalløns-område, hvor det er op til folk ude på arbejdspladserne at få forhandlet mere i lønningsposen. Men det har hidtil knebet meget med at få gang i disse forhandlinger, siger John Frederiksen.
Stadig ikke med i lønfesten
Men træerne vokser ikke ind i himlen, påpeger næstformanden.
- Selvom lønudviklingen er flot, har mange af vores personalegrupper har stadig til gode at komme med i den lønfest, der snakkes så meget om.
Tættest på hotel- og restaurationsbranchens lønstigning ligger kemi-, gummi- og plastindustrien med fem en halv procent. Lige efter følger nærings- og nydelsesmiddelindustrien med fem procent.
Inden for fremstillingsområdet tegner beklædning og tekstil sig med den mindste stigningstakt - nemlig 2,2 procent.
- Andet kvartal rummer jo også overenskomst-stigningerne pr. 1. marts. Men selvom der er kommet mere på pensionen, og vi i vores overenskomst har forhøjet ferieprocenten, så er det kun en lille del af det samlede fremskridt, understreger John Frederiksen.