Når mor kommer hjem er far lige gået...
Familien Grahn i Husum kender ikke til friheden i den svenske arbejdstidsmodel. Her kører livet på evigt treholdsskift, og uden flekstid og afspadsering gik det ikke.
For de fleste er dna noget med molekyler. Men hos Loisa og Hans-Erik Grahn i Husum ved København er det formlen, der styrer et familie- og arbejdsliv af den slags, familien selv vælger at kalde stramt.
Kittet, der forhindrer hverdagen i at kokse, er Loisa Grahns mulighed for at flekse og Hans-Erik Grahns afspadsering. Ellers gik det ikke.
42-årige Hans-Erik Grahn er førertrykker på Helsingør Dagblad, og det er her, dna-princippet kommer ind. Hans rytme er en uge på daghold, en uge på nat og en uge på aftenskift. 36-årige Loisa Grahn er uddannet guldsmed, men nu 3F'er på Radiometer, som laver hospitalsartikler, laboratorieudstyr og måleinstrumenter og ligger et par kilometer væk fra familiens hus.
Et job, hun valgte på grund af Sixten på nu syv, der går i første klasse på en privatskole i Lyngby, og fireårige Felix, som går i børnehaven "Radisen".
- Indimellem synger vi den her om, at når mor kommer hjem, så er far lige gået - og omvendt, siger Hans-Erik Grahn.
- Ja, vi bliver aldrig sådan en "og så spiser vi aftensmad sammen klokken seks"-familie, siger Loisa Grahn, som efterhånden er kommet til at holde mest af Hans-Eriks aftenvagter fra 15 til 22.30, for så bliver Sixtens og Felix' morgener dejligt rolige.
- Hver tredje uge, når han er på nat til klokken fem-seks om morgenen, så ryger forstanden på et tidspunkt. I de uger har jeg efterhånden indstillet mig på at sørge for det hele, bortset fra det gode, at Hans-Erik kan hente børnene tidligt. Når han er på dagtur, og jeg afleverer klokken syv, bliver det for sent, inden jeg kan hente dem, og det har jeg det ikke så godt med.
- Jeg tror, det er et held for mig, at Loisas far var på skiftehold, så hun er vant til det liv, siger Hans-Erik Grahn, der også har faste weekendvagter, når han er på daghold.Ikke tiltro til revolution
Familien Grahn har ikke stor tiltro til nogen revolution på arbejdstidsområdet, selvom en generel nedsættelse af arbejdstiden i deres øjne er noget af det, der skal til, hvis børnefamilierne skal have hjælp. Men når aviserne som i Hans-Eriks tilfælde skal ligge trykte hver morgen, kommer man jo ikke uden om de skæve arbejdstider, der absolut ikke er børnevenlige.
Loisa Grahn kan heller ikke se, at hendes arbejdsplads kan gøre arbejdstiden meget anderledes.
- Vi har godt nok ikke en computer som svenskerne, men må flekse op til 20 timer i minus og højst 40 timer i plus, og generelt forstår kollegerne, at jeg i nogle uger skal aflevere børnene om morgenen.Åbningstider og lukkedage
- Men vi har behov for, at børnehaven åbner klokken seks i stedet for klokken syv, og de efterhånden ni lukkedage i Felix's børnehave er også et problem, selvom institutionen bestræber sig på at få dem koncentreret omkring jul og påske, siger Hans-Erik Grahn.
- Det ville også være fint, hvis børnene i institutionerne og de mindste klasser i skolen kunne få et sundt måltid mad en gang om dagen. De er tit ikke specielt sultne, når det skal gå hurtigt om morgenen, og så tror jeg, at det nemt ender med et stykke toastbrød, siger Loisa Grahn.
Forrige uge var en af de bedre. Lidt restferie gav ro til yoghurt og cornflakes, inden Hans-Erik Grahn kort før halv otte proppede Sixten i sidevognen til Loisas skinnende Yamaha og kørte ham til bussen. Lidt senere var det så Felix' tur til børnehaven. Tirsdag og onsdag kunne Loisa med fred i sjælen tage på det kursus i teambuilding, hun for adskillige måneder siden plottede ind i ægtemandens kalender. Der var også tid til at passe drengenes judo uden at måtte ty til afspadsering.
- Uden Hans-Eriks ferie kunne jeg ikke være kommet af sted til mit kursus, så jeg måtte være ude i god tid. Sådan er det også med de seks-syv årlige teateraftener, hvor Hans-Erik og jeg er ude for os selv. Dem bestiller jeg på helt bestemte dage med kalenderen i hånden, og så er det bad luck, hvis de bliver aflyst.Flere barnesygedage
Men familien har et meget kontant ønske til regeringens kommission: ret til at blive hjemme flere dage, når børnene er syge.
- Tit ender det jo med at blive mig, som passer den syge, fordi jeg jo alligevel er hjemme i løbet af dagen. Men jeg skal jo også sove, og så kan man indimellem godt tage sig i at håbe, at barnet også er lidt mat og træt med feber eller lignende, siger Hans-Erik Grahn, der generelt har svært ved at sove på de skæve tidspunkter. På den konto har han faktisk været skyld i, at Loisa mistede et godt job i Hellerup. Hendes arbejdsgiver ringede på Hans-Eriks mobil, da han lige var faldet i søvn, og det fik Loisas chef sådant et møgfald for, at han kvitterede med en fyreseddel.
En historie, de kun griner af i dag.Familien Grahns ønskeseddel
. Generelt nedsat arbejdstid
. Tidligere åbent i børnehaven
. Færre lukkedage
. Dagligt et sundt måltid mad i institution og skole
. Ret til at blive hjemme flere dage, når børnene er syge.