Vi vælger selv vores arbejdstid

På den svenske medicinalfabrik AstraZeneca har de fået mere tid til familien. Det faste skiftehold er skrottet, og de ansatte bestemmer selv, hvornår de vil holde fri, og hvornår de vil arbejde.

Meget er anderledes på en af verdens største pillefabrikker, AstraZeneca lidt syd for StockholmMeget er anderledes på en af verdens største pillefabrikker, AstraZeneca lidt syd for Stockholm

Bag glasvæggen i det sterile rum står en maskine i rustfrit stål og spytter piller ud i byger. Nexium hedder pillerne, der skal hjælpe mennesker med mavesår. Ude på den anden side af glasset går ansatte rundt i lyseblå kitler, hårnet og grønne træsko og ser ud som alle andre ansatte i medicinalbranchen, der med milligrams nøjagtighed vejer, måler og kontrollerer en produktion, der ved den mindste fejl kan tage livet af folk.

Alligevel får de næppe nogensinde selv brug for den slags piller. For meget er anderledes på en af verdens største pillefabrikker, AstraZeneca lidt syd for Stockholm. Her har man skrottet skifteholdsarbejdet med tvungne skift morgen, eftermiddag og nat.

I stedet vælger de ansatte selv, hvornår de vil holde fri, og hvornår de vil arbejde. Om arbejdsdagene skal være korte eller lange, eller om der skal spares op til lidt ekstra fridage. Det hele lægges ind i et skema på en computer i et såkaldt Time Care-program, og cirka 90 procent ender med lige præcis den arbejdstid, de ønsker.

- Det er så enkelt. Tidligere måtte familien indrette sig efter, hvornår jeg skulle på arbejde. Nu er det arbejdet, der indretter sig efter, hvad vi skal i familien, siger 39-årige Kristina Wallinder fra laboratoriet, der kalder systemet "jättebra".

- Jeg kan vælge at møde senere og få nogle roligere morgener med min treårige søn. Og så har jeg meldt os til svømmeundervisning hver søndag. Den slags kunne jeg aldrig før på grund af arbejdstiderne.

Familien vælger arbejdstiden

Inden Kristina Wallinder vælger arbejdstider for en måned frem, tager hun manden med på råd og noterer familiefødselsdage, fester og tidspunkter, hvor hun ønsker at ride på sin hest.

Samtidig har hun valgt at have kortere arbejdsuger, fordi hun med astma og migræne slet ikke kunne klare det gamle skiftehold med de mange arbejdsdage i træk.

- Før måtte jeg ofte melde mig syg, fordi jeg kørte helt ned. Nu har jeg ingen sygedage, fordi jeg kan vælge arbejdstider, der passer til min situation. Det har gjort mig gladere og mindre træt både på arbejdet og hjemme.

Usikkerhed i starten

Time Care startede som et forsøg for 60 ansatte på AstraZeneca tilbage i marts 2003, fordi virksomheden ville give de ansatte mulighed for at få en bedre balance mellem arbejde og familieliv. Og afdelingsleder Arja Viinikka var positiv.

- Skifteholdsarbejdet var så kunstigt og stift. Dem med børn havde problemer med at møde klokken seks om morgenen, hvor børnehaven har lukket. Og når vagter skulle byttes, var det meget besværligt.

Selvom de fleste medarbejdere var for forsøget, var mange også usikre. De skulle forlade trygheden ved den faste turnus og kolleger, de kendte godt, og skulle oven i købet bidrage med at løse problemerne, hvis der manglede bemanding på upopulære tidspunkter.

- Det har krævet meget af alle. Især fra de medarbejdere, som blev skemaansvarlige. For med indflydelsen fulgte også ansvaret. Nu var det pludselig medarbejderne selv, der skulle være fleksible og få det til at fungere. Og ingen kunne på forhånd vide, om det ville lykkes, siger Arja Viinikka.

Alle blev vist overraskede

Nogle starter på arbejdet klokken fem, syv, 11 eller kommer først, når andre allerede er gået hjem. Arbejdstidsskemaerne ligner det rene anarki, men der er skam system i tingene, forsikrer 31-årige Caroline Fors leende. Hun har været skemaansvarlig for 19 kolleger i halvandet år. Når behovet for bemanding og kollegernes ønsker til arbejdstid er tastet ind, og siden justeret af dem selv, træder hun til, hvis der stadig er huller, og må om nødvendigt presse nogen til at flytte.

- I begyndelsen var det lidt tungt. Kollegerne ventede lidt for at se, om de andre flyttede deres tider. Men nu går det fint. Jeg skal måske bede en om at komme en time før eller senere, men det går op, og alle blev vist overraskede.

Ligesom computeren er fodret med overenskomstregler, hviletider og arbejdstider på mindst fire og højst ti timer, så har virksomheden også holdt fast i tillæggene for dem, der tager de ubekvemme arbejdstider. Desuden kan medarbejderne spare timer op i en tidsbank.

Caroline Fors er mor til en dreng på fire år og arbejder skiftevis formiddag og eftermiddag. Denne fredag har hun valgt at møde klokken syv og gå klokken 12.

- Så kan jeg nå at hente min søn og handle i supermarkedet, hvor vi slipper for at skulle stå i en lang kø, hvor han bare træt og vil hjem. Der er så godt.

Det samme mener 29-årige Therese Sjögar, som næsten lige er kommet tilbage efter barselsorlov.

- Med sådan en lille baby fungerer treholdsskift simpelthen ikke. Så havde jeg været nødt til at stoppe og finde et andet arbejde.

En vindersituation for alle

Inden sommer regner AstraZeneca med, at Time Care er indført for 600 ansatte. For allerede efter første forsøg var der ingen tvivl om successen. 89 procent ønskede at fortsætte med selvvalgte arbejdstider, og projektleder Elisabeth Fant fra personaleafdelingen er ikke i tvivl om udfaldet, hvis de blev spurgt i dag.

- Jeg tror ikke, du vil kunne finde nogen, som ønsker sig tilbage. Det her er blevet en vindersituation for alle. Virksomheden får dækket sit behov for bemanding på en mere effektiv måde, og medarbejderne, som selv har valgt deres arbejdstid, kommer gladere på arbejde.