Danmark har Europas næstlaveste ledighed
Danmark har den næstlaveste ledighed i Europa, viser nye tal. Der er ingen sammenhæng mellem dagpengelængde og ledighed, siger 3F’s økonom.
Eurostat opgør den danske ledighed til 2,9 procent i august, kun overhalet af Holland, der havde en ledighedsprocent på 2,6.
(Arkivfoto) Danmark har den næstlaveste ledighed i Europa og er kun overgået af Holland. Det viser nye tal fra Europakommissionens statistiske kontor, Eurostat.
Eurostat opgør ledigheden på en lidt anden måde end i Danmark for at få internationalt sammenlignelige tal. Derfor opgør Eurostat den danske ledighed til 2,9 procent i august, kun overhalet af Holland, der havde en ledighedsprocent på 2,6.
I den anden ende af skalaen finder vi Spanien med en ledighed på over 11 procent.
Den gennemsnitlige ledighedsprocent i de 15 vesteuropæiske EU-lande er på 7,1 procent.
Godt dagpengesystem har positiv effekt
- Tallene er interessante, fordi de dokumenterer, at der ingen sammenhæng er mellem dagpengeperiodens længde og ledighedens størrelse. Det kan godt være, at vi i Danmark kan få dagpenge i forholdsvis lang tid, når vi bliver ledige, sammenlignet med andre europæiske lande. Alligevel har vi en andenplads i hele Europa i lav ledighed, siger 3F’s økonom Anita Vium.
Anita Vium peger på, at der endda kan være noget der peger på, at et godt dagpengesystem har en gavnlig effekt på ledigheden.
- Ledigheden i Danmark er så lav, fordi virksomhederne tør ansætte nye medarbejdere, når det går godt. Når udviklingen vender har vi nemlig overenskomster, som gør det relativt let at fyre folk igen. Til gengæld har vi det sikkerhedsnet, som dagpengesystemet er, siger hun.