Statsstøtte til styrket østindsats
SF foreslår, at der i en kort periode oprettes en særlig fond, som fagforeninger kan søge penge fra til det "samfundsgavnlige" oplysningsarbejde blandt udenlandske arbejdstagere.
For at ruste det danske arbejdsmarked til den dag om kun godt et år, når der bliver fri adgang for østeuropæisk arbejdskraft, foreslår SF, at der oprettes en særlig fond med 15 millioner kroner, som fagforeninger kan søge midler fra. For at ruste det danske arbejdsmarked til den dag om kun godt et år, når der bliver fri adgang for østeuropæisk arbejdskraft, foreslår SF, at der oprettes en særlig fond med 15 millioner kroner, som fagforeninger kan søge midler fra.
Forslaget blev lanceret på partiets landsmøde i weekenden som en del af akut handleplan, der skal være med til at sikre samfundet mod grov underbetaling af udenlandsk arbejdskraft, snyd med moms og skat og alvorlige arbejdsmiljøproblemer.
- 1. maj 2009 er det slut med Østaftalen og de danske overgangsbestemmelser. Derfor har vi så at sige et år til at skabe de redskaber, som skal til for at sikre, at den udenlandske arbejdskraft arbejder på danske lønninger, og at der ikke plattes og svindles med skat og moms, siger SF's arbejdsmarkedsordfører Karsten Hønge.
- Vi får nu det register, som fagbevægelsen længe har ønsket, det såkaldte RUT-register, og det er jeg sikker på vil gøre en forskel. Fagbevægelsen har været henvist til at lege detektiver, når vi har skullet finde de udenlandske firmaer, siger Karsten Hønge, der blev valgt til Folketinget i november ved SF's kanonvalg. Indtil da var han formand for Træ-Industri-Bygs afdeling på Fyn. Han har med andre ord den praktiske erfaring med organisering af østarbejderne.
- Det er et stort skridt, at der nu kommer et register, så også fagbevægelsen kan se, hvilke firmaer, der er her, hvilke medarbejdere, de har med, og hvor de arbejder.
- Men i stedet for blot at glæde os over den indrømmelse, mener vi, at det er nu vi skal have også andre ting på plads, så vi 1. maj næste år er helt klar til opgaven. Derfor foreslår vi, at der i en periode på måske et par år tilføres de fire centrale aktører på området - det er politiet, Skat, Arbejdstilsynet og så er det fagbevægelsen - ekstra ressourcer, siger Karsten Hønge.
Støtte til samfundsgavnlig aktivitet
SF foreslår fire gange 15 millioner kroner årligt de næste to år. Tilskuddet til fagbevægelsen skal, forestiller partiet sig, ske ved at der oprettes en særlig fond, hvor fagforbund og fagforeninger kan søge fra til konkrete aktiviteter i forbindelse med udenlandsk arbejdskraft.
- Claus Hjort Frederiksen siger jo tit og ofte, at fagbevægelsen udfører en vigtig og samfundsgavnlig opgave med at organisere og overenskomstdække den udenlandske arbejdskraft og dermed vedligeholdelse den danske model. Det er vi ganske enige med ham i, og derfor er det vel heller ikke rimeligt, at det overlades til en ganske lille del af befolkningen at løfte den økonomiske byrde, nemlig dem, der er organiseret i byggefagenes fagforeninger. Derfor finder vi det rimeligt, at samfundet økonomisk bidrager - i det mindste i en overgangsfase, siger Karsten Hønge.
SF inspireret af LO-formanden
- Der skal ikke være tale om et generelt tilskud, som blot kommer til at indgå i fagforeningernes drift. Der skal være tale om tilskud til særlige aktiviteter, siger Karsten Hønge.
Han lægger ikke skjul på, at SF har ladet sig inspirere af LO-formand Harald Børstings forslag om en særlig økonomisk pulje til fagbevægelsen til det opsøgende arbejde overfor udenlandske firmaer og arbejdstagere.
- Vi bilder os ikke ind, at vores forslag indeholder en række store nyheder. Men vi mener, at der er behov for at få samlet op på alt det, der mangler af redskaber til at gøre arbejdsmarkedet klar til 1. maj 2009, siger han.
Blandt andre SF-forslag er indførelse af pligt til skiltning om alle aktører ved alle byggepladser samt at alle offentlige bygherrer skal stille krav om danske overenskomster ved udbud af bygge- og anlægsopgaver.
SF foreslår også, at der nedsættes et hurtigtarbejdende udvalg, der skal se på de danske skatteregler. Udvalget, som man forestiller sig får deltagelse af arbejdsmarkedets parter, skal blandt andet se på mulighederne for at ændre eller helt afskaffe de danske regler om skattefri diæter. Disse regler gør det muligt for mange østarbejdere at slippe for at betale andet end arbejdsmarkedsbidrag.