3F'erne bliver de store tabere i reform
3F's medlemmer er blandt de danskere, hvor flest er på efterløn i fire eller fem år. Dermed bliver de hårdest ramt, når man kun kan få efterløn i tre år.
- Dem, der har slidt mest, bliver hårdest ramt, siger Morten Kaspersen fra 3FA. (Arkiv) 3F's medlemmer ender som de helt store tabere, når efterlønnen skæres ned fra fem til tre år. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Blandt 3F's medlemmer var der i 2008 65 procent af efterlønnerne, der gik på efterløn i fire-fem år, nemlig som 60- eller 61-årige. I Ingeniørernes a-kasse er det kun 21 procent, der går på efterløn som 60- eller 61-årige.
3F's Akasse er kendetegnet ved at have mange ufaglærte medlemmer.
Rammer dem med størst behov
- Det her forlig rammer dem, der har allermest brug for efterløn. Når vi er blandt dem, der har flest som søger efterløn i fire og fem år, så skyldes det jo, at de har haft et slidsomt arbejdsliv. Det er dem, der har slidt mest i arbejdslivet, der bliver hårdest ramt, siger forretningsfører for 3F's Akasse Morten Kaspersen.
Regeringen og partierne bag tilbagetrækningsreformen har aftalt en seniorførtidspension til nedslidte danskere. Men den giver Morten Kaspersen ikke meget for.
- Hidtil har vores medlemmer haft en ret til at gå på efterløn, når de følte sig slidt op. Men med den nye reform kommer de til at stå med hatten i hånden og bede om førtidspension. Der er en kæmpe forskel på at have en rettighed, som man har betalt til, og så søge om noget, man ikke ved, om man kan få, understreger Morten Kaspersen.