13 afslag til kviksølvofre
De første 13 afgørelser fra Arbejdsskadestyrelsen om kviksølvofrene fra Grindstedværket er alle afslag på erstatning. 3F er skuffet.
Fagbladet 3F kunne i maj sidste år afsløre, at arbejderne på Grindstedværket havde ekstremt forhøjet indhold af kviksølv i blod og urin. De første 13 har nu fået nej til erstatning. De første 13 afgørelser ud af 135 anmeldte sager fra kviksølvofre på Grindstedværket er netop kommet fra Arbejdsskadestyrelsen, og det er alle afslag.
- Styrelsen anerkender, at tidligere ansatte har været udsat for høje doser kviksølv og er syge. Men de får afslag på erstatning, fordi styrelsen ikke mener, der er bevis nok på, at deres sygdomme skyldes kviksølv, siger Jena Juul Holm, advokat i 3F's juridiske sekretariat.
Otte gange grænseværdien
Hun oplyser, at et af afslagene er givet til et kviksølvoffer, der dokumenteret har været udsat for kviksølvdoser otte gange over datidens tilladte grænseværdier, og som i dag er syg.
- Det er skuffende. Vi kunne have håbet på, at flere af sagerne ville blive anerkendt. Men styrelsen har desværre vurderet, at der ikke er sammenhæng mellem sygdomme og kviksølvpåvirkning. Nu vurderer vi om nogle af sagerne skal bringes for ankestyrelsen, siger hun.
To sygdomme anerkendes
Nyreskader og hjerneskader, der blandt andet kan give demens og rystende hænder og muskler, er de to sygdomme, der er opført på erhvervssygdomslisten, som myndighederne anerkender, kan skyldes kviksølvpåvirkning.
- Men her er der blandt andet givet afslag trods voldsom eksem, ledsmerter og rystende muskler, der er velkendte fænomener ved kviksølvpåvirkning, siger Jena Juul Holm, der undrer sig over, at styrelsen ikke har forelagt sagerne for erhvervssygdomsudvalget til en ekstra vurdering.
Beviserne mangler
Direktør i Arbejdsskadestyrelsen Anne Lind Madsen kan godt sætte sig ind i, at det kan være svært for tidligere, syge B2-ansatte at forstå et afslag, hvis de har været udsat for kviksølv for eksempel otte gange grænseværdien.
- Men det helt afgørende er, om der er en dokumenteret sammenhæng mellem de tidligere ansattes sygdom og udsættelsen for kviksølv, siger direktør i Arbejdsskadestyrelsen Anne Lind Madsen og afviser, at sagerne bedømmes hårdt.
Hun påpeger, at et afslag ikke betyder, at styrelsen afviser, at folk er syge.
- For det er de bestemt. Men ud fra vores viden om de sygdomme, som kviksølv kan medføre, er det ikke dokumenteret i tilstrækkelig grad, at den enkeltes sygdom skyldes kviksølv, siger Anne Lind Madsen, der ikke kan kommentere de enkelte konkrete sager.